Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Οινούσσες και Παναγιά λίγο πριν την υπογραφή του EastMed

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Toυρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος και ενώ αναμένεται σήμερα η υπογραφή του EastMed από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

«Το πρωί της Πέμπτης, στις 09:47, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νήσο των Οινουσσών και τη νήσο Παναγιά, στα 24.000 πόδια». 

Η υπέρπτηση έγινε πρωτοχρονιάτικες ημέρες παραβιάζοντας για άλλη μια φορά το μνημόνιο «Γιλμάζ-Παπούλια» με βάση το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα εν μέσω εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Σήμερα όμως πρόκειται για ακόμα πιο ιδιαίτερη ημέρα αφού υπογράφεται ο αγωγός EastMed με τον οποίο, τουλάχιστον πολιτικά, αλλά και ουσιαστικά, η Ελλάδα ανακηρύσσει ΑΟΖ.

Η υπογραφή στο Ζάππειο της πολιτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ και Κύπρου για τον αγωγό EastMed, αποτελεί ουσιαστικά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά την Αίγυπτο να απέχει και την Ιταλία να παρακολουθεί «διακριτικά» και να μην συμμετέχει στο έργο.


Η πολιτική πραγματικότητα που προκύπτει από την υπογραφή αύριο του EastMed, είναι η de facto ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ.

 Αλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει EastMed δυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μία απλή περιοχή «διεθνών χωρικών υδάτων».

Αρα με την υπογραφή του EastMed, η Ελλάδα «ανακηρύσσει» ΑΟΖ και η Κύπρος με το Ισραήλ, την αποδέχονται.

Αυτό το γνωρίζει, φυσικά και η Αγκυρα και είναι σίγουρο πως θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον για την επί της ουσίας ακύρωση της συμφωνίας.

Πάντως αυτή την φορά με την υπογραφή δεσμεύεται και το Ισραήλ και θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στην προάσπιση της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις