Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Δεν ακούει τίποτα & κανέναν η Τουρκία: '' Θα συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον GNA'' - Η Ιταλία ''αδειάζει'' την Τουρκία

Tην εκπαίδευση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης συνεχίζει η Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


«Έχουμε μία συμφωνία με τη Λιβύη για την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρόκειται για μία νόμιμη προσπάθεια» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Τσαβούσογλου προσέδωσε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη στήριξης της εκεχειρίας.

«Τώρα έχουμε κατάπαυση του πυρός. Χρειάζεται να τη στηρίξουμε. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καταστεί βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για να φθάσουμε σε μία μόνιμη λύση».

Επεσήμανε δε, ότι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες για τις εκλογές». «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκεχειρία και τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας».
.
..
Η Ιταλία ''αδειάζει'' την Τουρκία
Tαυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε, ''άδειασε'' τον Ρ. Τ Ερντογάν, ο οποίος για άλλη μία φορά είπε χοντρά ψεύδη χθες. Με μία ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο Κόντε ανέφερε πως η Ιταλία στηρίζει τον EastMed και πως ανησυχεί για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
.  
..
Τι είπε χθες ο Ερντογάν 


Σχολιάζοντας τη στάση Χαφτάρ, είπε πως «είναι σημαντικό ότι δεν είχε υπογράψει τα κείμενα μέχρι τη στιγμή που αποχωρήσαμε από τη διάσκεψη. Όλα είναι στα λόγια και πρέπει να διασφαλιστούν από υπογραφές, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από εμάς, γιατί είμαστε ένα ισχυρό κράτος». 

Ο Ερντογάν υπονόησε επίσης ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.
Η τοποθέτηση της Αθήνας


Την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτισώτη, προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «συζητήσεων με την Ιταλία».

Μόλις χθες (σ.σ. Δευτέρα) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Λιβύης.

Όπως ήταν φυσικό, άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία - δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη - έσπευσε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του γειτονικού κράτους.

«Ο Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις» σχολίασε το υπουργικό στέλεχος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος επιδεικνύει έντονη νευρικότητα με τις δηλώσεις, η οποία δεν ενδείκνυται για αρχηγό κράτους».

Υποστήριξε δε, «η Ε.Ε. έχει καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», ενώ δεν παρέλειψε να αξιώσει την επιτάχυνση της επιβολής κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις