Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Νέες πληροφορίες... Έντονες πιέσεις Πούτιν & Ερντογάν σε Χαφτάρ: «Να αποσύρεις άμεσα τον LNA από την Τρίπολη»! – «Δεν θα υποκύψω στους Τούρκους»

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Μόσχα. Ο Χαφτάρ πριν λίγες ώρες όρθωσε ανάστημα και έδειξε πως δεν καταλαβαίνει από εκβιασμούς.


Σίγουρα ο Λίβυος ηγέτης θα είχε και την στήριξη Σίσι, καθώς η Αίγυπτος δεν θέλει να δει επουδενί Τούρκους να πατάνε πόδι μόνιμα δίπλα, την στιγμή δε που έχει το γνωστό πρόβλημα με τος τζιχαντιστές στο Σινά.

Όπως δε αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα,στόχος του Ερντογάν στη στη Λιβύη είναι η δημιουργία μίας τουρκο-ρωσικής Task Force, η οποία θα ελέγχει την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, μη λαμβάνοντάς υπόψιν την θέληση όλων των φυλών της χώρας, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου που δεν θέλει επουδενί τουρκική παρέμβαση.

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το αγκάθι στην προς υπογραφή συμφωνία ήταν η απαίτηση που επέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης, στα οποία βρίσκονται. Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όπως πράγματι συμβαίνει.



Εξήγησε ότι αν και είπε ανταποκριθεί θετικά στην κατάπαυση πυρός δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματα του. Ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. Επέκρινε, μάλιστα, την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας του και για την υποστήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, χωρίς την οποία θα είχε ήδη ανατραπεί. Υπενθυμίζουμε ότι την Τρίπολη υπερασπίζονται τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία.

Ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με την στήριξη Ερντογαν συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντιπάλων δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Αυτό ήταν που είχε διαφανεί και από τις χθεσινές δηλώσεις. Πίσω από μια συγκρατημένη αισιοδοξία μπορούσε κανείς να εντοπίσει την επαπειλούμενη αποτυχία.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απλά περιοριστεί στο να επιβεβαιώσει ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο χρόνου.

Όπως πλέον εξελίσσονται τα πράγματα, ο Χαλίφα Χαφτάρ αποφάσισε να μην χάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα έχει κερδίσει στο πεδίο των μαχών και βέβαια την σχεδόν βεβαιότητα ότι σε λίγο χρόνο μπορεί να δώσει με στρατιωτικά μέσα ένα θετικό γι’ αυτόν τέλος στην κρίση της Λιβύης, καταλαμβάνοντας την Τρίπολη και βγάζοντας από τον πολιτικό χάρτη την κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΦΤΑΡ

Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα σταματήσει την αιματοχυσία, αλλά οι έντιμες επιθυμίες συγκρούστηκαν με την ατζέντα της τουρκικής απληστίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις