Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ο Νετανιάχου διακόπτει την επίσκεψη στην Ελλάδα - Επιστρέφει εκτάκτως στο Ισραήλ


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισε να επιστρέψει άμεσα στο Τελ Αβίβ, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της δολοφονίας του Κασίμ Σολεϊμάνι.


Την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα (2 - 4 Ιανουαρίου) αποφάσισε να διακόψει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επρόκειτο να παραμείνει στην Αθήνα έως το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.


Ωστόσο, η δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, Κασίμ Σολεϊμάνι, και η ανάφλεξη της έντασης στην περιοχή, οδήγησαν τον Νετανιάχου στην απόφαση άμεσης επιστροφής στο Τελ Αβίβ.

Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή, το Ισραήλ τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, λόγω πιθανής απειλής από την Τεχεράνη. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο του Όρους Ερμών, στα σύνορα με τη Συρία και  τον Λίβανο.

«Εξετάζοντας την κατάσταση, αποφασίστηκε το Όρος Ερμών να μην ανοίξει για τους επισκέπτες σήμερα. Δεν υπάρχουν πρόσθετες οδηγίες για τους κατοίκους των Υψιπέδων Γκολάν» ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των στρατιωτικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο ιρανικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ.

Από την επιδρομή σκοτώθηκαν συνολικά 10 άτομα, με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να επιβεβαιώνει τον θάνατο του Κασίμ Σολεϊμάνι, διοικητής της μονάδας Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Η εξέλιξη αυτή, έχει πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – και όχι μόνο – με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως «απολύτως υπεύθυνες για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις