Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Πως χάθηκαν 75 δις δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας; Έργο Ερντογάν

Στο δρόμο προς την οικονομική καταστροφή οδεύει η Τουρκία. Και φαίνεται ότι είναι ένας δρόμος που σύντομα δεν θα ΄χει επιστροφή. Σύμφωνα με το άρθρο του Can Teoman στο Ahval, με τίτλο “ Πως χάθηκαν 75 δισεκατομμύρια δολάρια
από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας”, η κατάσταση στην οικονομία της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε διαρκή επιδείνωση από το 2013. Τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Σύμφωνα με το άρθρο, “τον Μάιο του 2013, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες για το Gezi Park στην  Κωνσταντινούπολη, τα μικτά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ήταν 135 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια που προέρχονταν από καταθέσεις, αποτελούσαν μόνο το 20% του συνόλου…


…Το Σάββατο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά της αποθεματικά θα αυξηθούν κατά 2,9 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τα μισά από τα ακαθάριστα αποθεματικά προέρχονται τώρα από λογαριασμούς καταθέσεων των πολιτών σε ξένο νόμισμα . Αν προσθέσουμε τα 22 δισ. δολάρια από ανταλλαγής νομισμάτων που κατέχει η κεντρική τράπεζα ,διαπιστώνουμε ότι περίπου 75 δισ. Δολάρια ή το 70% των συνολικών αποθεμάτων προέρχονται από μη -κυβερνητικούς πόρους.

Ως εκ τούτου, βλέπουμε ότι τα συναλλαγματικά αποθεματικά στην Τουρκία όχι μόνο μειώθηκαν, αλλά το ποσό δανεισμού που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση αυτών των αποθεματικών έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Τι μας λένε αυτά τα στοιχεία;

Τα συναλλαγματικά αποθεματικά μιας χώρας είναι η τελική πηγή μετρητών και η κεντρική τράπεζα είναι ο καταθέτης. Η απώλεια σκληρού νομίσματος ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι χρόνια δείχνει ότι η χώρα έχει πάρει χρήματα από τις τσέπες των πολιτών της προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της.

Δεύτερον, αρκετές σημαντικές εξελίξεις οδήγησαν σε αυτή την επιδείνωση. Μεταξύ αυτών είναι η μετανάστευση από την Τουρκία, οι αλλοδαποί που αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τη χώρα και το κλείσιμο αρκετών σημαντικών επιχειρήσεων. Αυτά τα γεγονότα οφείλονται στην πολιτική αναταραχή που έπληξε η Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Άλλα προβλήματα όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν επίσης προκύψει.

Ελπίζουμε ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο: Ευτυχισμένο το Νέο Έτος”, καταλήγει ο αρθρογράφος, προφανώς ειρωνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις