Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Τυνησία: "Δεν θα γίνει η Λιβύη οθωμανική περιφέρεια" - Πτήσεις ΗΑΕ-Αιγύπτου


Πτήσεις-"αστραπή" από ΗΑΕ σε Δ. Αίγυπτο - Οργή στον αραβικό κόσμο για την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη - "Καρφώνει" Ερντογάν η Τυνησία


Δύο πτήσεις αναχώρησαν σήμερα το πρωί από αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι από ένα Ilyushin Il-76TD (UP-I7651) και ένα Boeing B747-200 (UP-I7651), με άγνωστο προορισμό, το ίχνος των οποίων χάθηκε στα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης.

Η πορεία των δύο πτήσεων ήταν εμφανής μέχρι τη Δυτική Αίγυπτο, όπου και εξαφανίστηκε το ίσχνος, σύμφωνα με ιστοσελίδες που παρακολουθούν την εναέρια κυκλοφορία.

Δεν έγινε γνωστό πού προσγειώθηκαν τα αεροσκάφη, αλλά πιθανότατα είχαν προορισμό αεροδρόμιο της ανατολικής Λιβύης ή της δυτικής Αιγύπτου, καθώς μόλις δύο ώρες αργότερα είχαν επιστρέψει στα δυτικά ΗΑΕ μετά από μια στάση στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Το πιο πιθανό ήταν να πραγματοποιήθηκε μεταφορά οπλισμού,πυρομαχικών ή/και προσωπικού από τα ΗΑΕ με σκοπό την υποστήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σημειώνεται πως η επιθετική και προκλητική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Λιβύης, αλλά και η ενεργή ανάμειξη της στα εσωτερικά της χώρας, στηρίζοντας το καθεστώς της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που τις τελευταίες εβδομάδες κάνει προσπάθεια να καταλάβει την πρωτεύουσα, προκαλεί όλο και περισσότερες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο.

Μετά την Αίγυπτο και η Τυνησία καταδικάζει τις πρακτικές της Τουρκίας και την ενεργή ανάμειξή της με την αποστολή στρατευμάτων και Σύριων μισθοφόρων τζιχαντιστών προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση του Σάρατζ.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει γίνει ένα στοιχείο αστάθειας στην περιοχή. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον Ερντογάν πως και η Λιβύη και η Τυνησία δεν είναι οθωμανικές περιφέρειες και είμαστε μια αραβική κυρίαρχη πολιτεία» είπε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο της Τυνησίας.
.
..
«Δεν είμαστε Οθωμανοί»
Ο Χαλίφα Χαφτάρ το βράδυ της Τετάρτης είχε συνάντηση με τους φυλάρχους της Λιβύης στην Βεγγάζη.

Τους ενημέρωσε για το μέτωπο των επιχειρήσεων στην προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης, για όσα έγιναν στις συναντήσεις που είχε στη Μόσχα, ενώ καθορίστηκε και η στάση που θα ακολουθήσουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου που θα αρχίσει την Κυριακή με την παρουσία της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και όλων των εμπλεκομένων και γειτονικών χωρών εκτός της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως για την απουσία της Ελλάδας διερωτήθηκε και η πλευρά του LNA με δημόσια ανάρτηση.

«Δεν είμαστε Οθωμανοί, ούτε θα γίνουμε αποικία της Τουρκίας. Είμαστε Άραβες και θα δώσουμε τη ζωή μας για να διώξουμε κάθε πόδι Τούρκου από την ιερή πατρίδα μας» βροντοφώναξε η πλειοψηφία των φυλάρχων της χώρας που αργά χθες το απόγευμα είχαν σύσκεψη κορυφής με τον Χαλίφα Χαφτάρ.
.
..
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης (που ελέγχεται από τον Χαφτάρ και τον LNA) στην τελευταία συνεδρίαση επιτέθηκε στην Τουρκία, και ειδικά στον Ταγίπ Ερντογάν: «Χαιρετίζω τα στρατεύματά που "καθαρίζουν" τη στρατιά των τρομοκρατών που ήρθαν από μακριά και σύντομα η πρωτεύουσά μας θα το επιστρέψει στα χέρια του λιβυκού κράτους. Οι πολιτικές συμφωνίες που έκανε ο GNA διαπράττουν μεγάλη προδοσία για τη Λιβύη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις