Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στον «αέρα» 20 έργα του ΕΣΠΑ

Με ματαίωση απειλούνται 20 έργα του δήμου Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για τα οποία η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής τους.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, στις 20 Ιανουαρίου η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, την οποία υπογράφει προσωπικά ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, απέστειλε αυστηρή προειδοποιητική επιστολή, με την οποία κατηγορεί τον δήμο ότι «δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις».

Επιπλέον, καταγράφει «επικίνδυνες υστερήσεις», που μπορεί να οδηγήσουν στην «απένταξη» από το ΕΣΠΑ 20 σημαντικών έργων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού δεκάδων εκ. ευρώ, που είναι απολύτως απαραίτητα για την πόλη.

Ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι ένα από τα πιο σημαντικά από τα έργα αυτά, είναι το ώριμο έργο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας με τίτλο «Βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων από Κουντουριώτη έως τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και από την Καυταντζόγλου έως την Κλεάνθους μέσω Παπάφη», προϋπολογισμού 1.300.000 €, με ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης, για το οποίο πληρώθηκε μόνο η μελέτη και στη συνέχεια λιμνάζει ξεχασμένο, με κίνδυνο να χαθεί το ποσό κατασκευής του έργου.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για το μοναδικό έργο ποδηλατόδρομου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνεται και στο ΣΒΑΚ και μάλιστα ως τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ποδηλατικού δικτύου. Η μελέτη, όπως είπε, παρουσιάστηκε και σε δημόσια διαβούλευση στην 4η Κοινότητα και πλαισιώθηκε με δράσεις ποδηλατοκίνησης από μαθητές σχολείων της τοπικής κοινωνίας.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται επίσης έργα πληροφοριακών συστημάτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μάλιστα, στην επιστολή της η περιφέρεια καλεί τον δήμο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, ώστε να αποφευχθεί η απένταξή τους.

Ο κ. Βούγιας τόνισε επίσης ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το θέμα και κάλεσε τη διοίκηση να απαντήσει εάν εξακολουθεί να στηρίζει ειδικά το έργο του ποδηλατόδρομου και αν σκοπεύει να το δημοπρατήσει εγκαίρως «πριν απενταχθεί μαζί με τα άλλα έργα από το ΕΣΠΑ, λόγω αδράνειας ή κωλυσιεργίας».

Απαντώντας ειδικά για το θέμα των ποδηλατοδρόμων, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, απάντησε ότι επί πέντε χρόνια δεν εφαρμόστηκε τίποτα, ωστόσο η διοίκηση έχει εντάξει το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή της περιφέρειας, ανέφερε ότι η υπηρεσία κατέθεσε απάντηση, σύμφωνα με την οποία τα 15 από τα συνολικά 20 εκατομμύρια θα απορροφηθούν εντός του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις