Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός: Πρώτος νεκρός στην Ευρώπη

Ο πρώτος θάνατος ασθενή με κοροναϊό στην Ευρώπη επιβεβαιώθηκε.

Πρόκειται για έναν 80χρονο άνδρα από την Κίνα, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παρίσι, όπως
γνωστοποίησε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Άγκνες Μπουζίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ένας Κινέζος τουρίστας από την επαρχία Χουμπέι (σ.σ. της Κίνας), έφτασε στην Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Μπισάτ σε καραντίνα. Η κατάστασή του είχε επιδεινώθηκε γρήγορα και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετές ημέρες και νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός.

Η κόρη του ασθενή νοσηλεύεται, επίσης, στη γαλλική πρωτεύουσα, ωστόσο, όπως τόνισε η Μπουζίν, «η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία και θα λάβει σύντομα εξιτήριο».

Περισσότεροι από 1.500 οι νεκροί
Ο νέος κοροναϊός COVID-19, έχει μολύνει περισσότερους από 67.000 ανθρώπους, ενώ υπήρξε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αφρική. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Χαβάη καθώς ένας Ιάπωνας τουρίστας που είχε επισκεφτεί το νησί πριν λίγες ημέρες, βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό.

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται πλέον στους 1.526 μετά και την προσθήκη 143 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους χθες, Παρασκευή. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν σήμερα έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.

Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από την 28η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως την 7η Φεβρουαρίου οπότε και πέταξαν για την πατρίδα τους, στην επαρχία Αϊτσί στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Στην Καμπότζη «έδεσε» το Westerdam
Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απευθυνθεί δημόσια και με επαινετικό τόνο στην Καμπότζη, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε χθες τις αρχές της ασιατικής χώρας διότι επέτρεψαν να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ το κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο είχε απαγορευθεί να δέσει στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανικό νησί Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη, εξαιτίας του κλίματος φόβου που δημιούργησε η υπόθεση πως κάποιος από τους επιβαίνοντες ίσως έχει μολυνθεί από τον COVID-19.

«Ευχαριστώ την όμορφη χώρα της Καμπότζης που δέχθηκε το πλοίο Westerdam της [εταιρείας] Carnival Cruise σε λιμάνι της», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter και συμπλήρωσε «οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την αβροφροσύνη».

Ο αυταρχικός πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, σύμμαχος της Κίνας, αποφάσισε το κρουαζιερόπλοιο να δέσει στη Σιχανούκβιλ την Πέμπτη. Οι 1.455 επιβάτες του, ανάμεσά τους πολλοί Αμερικανοί και Καναδοί, άρχισαν να αποβιβάζονται χθες Παρασκευή για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ.

Οι επιβάτες υποβάλλονταν τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις πάνω στο πλοίο, ενώ εξετάστηκαν επίσης 20 από τις υγειονομικές αρχές της Καμπότζης αφού κατέβηκαν. Ουδείς εξ αυτών εξακριβώθηκε μέχρι στιγμής ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις