Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Υπόνοιες σαμποτάζ στην 112 ΠΜ: Βρέθηκε νερό στα καύσιμα


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Υπάρχουν υπόνοιες για δολιοφθορά στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα καθώς βρέθηκε νερό σε αεροστεγή δεξαμενή καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη βάση αυτή εδρεύουν εδρεύουν τα μεταγωγικά, τα πυροσβεστικά και τα ιπτάμενα ραντάρ, αλλά και τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη (ένα Gulfstream και δύο Embraer), τα οποία χρησιμοποιούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εδρεύει όμως και το εκσυγχρονισμένο AΦΝΣ (αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας) P-3 Orion. 
Η ηγεσία της μονάδας απέκλεισε το ενδεχόμενο το νερό στη δεξαμενή να προήλθε από δολιοφθορά, αλλά διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ).

Με τον εντοπισμό του νερού στη δεξαμενή με την κηροζίνη, έπρεπε να ελεγχθούν όλα τα αεροσκάφη της μονάδας, προκειμένου να καθαριστούν από τα «χαλασμένα» καύσιμα.

Φέρεται να ελέγχθηκε μάλιστα και το αεροσκάφος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προτού αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία στις 3 Φεβρουαρίου.


Εμείς βέβαια ρωτάμε. Αφού όπως αναφέρουν δεν υπήρξε δολιοφθορά εν τέλει πως μπήκε το νερό στην αεροστεγή δεξαμενή;

Αξίζει να σημειώσουμε πως το περιστατικό έγινε στις 30 Ιανουαρίου και στις 31 είχαμε την κρίση με το Oruc Reis. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το P-3 Orion δεν πέταξε σε ένα περιστατικό στο οποίο υπήρχε απόλυτη ανάγκη για να επιχειρήσει.

Πολύ βολικό αυτό για τους Τούρκους εκείνη την ημέρα.

Το Lockheed P-3 Orion είναι αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) που χρησιμοποιείται κυρίως σε ρόλους ναυτικής περιπολίας (maritime patrol), αναγνώρισης (reconnaissance) και ανθυποβρυχιακού πολέμου (anti-submarine warfare), η παρουσία του ήταν απαραίτητη.

Μπορεί να είναι βολική η ερμηνεία ότι «δεν υπήρξε δολιοφθορά» αλλά εξίσου βολική ήταν για τους Τούρκους η απουσία του ΑΦΝΣ από την περιοχή του Καστελόριζου όταν το Oruc Reis εισέβαλε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και «άπλωσε» καλώδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις