Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σε περίπου 13.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να είναι «εκρηκτική» και τα επεισόδια επαναλαμβανόμενα.

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Σάββατο) ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως εξέφρασε την ανησυχία του «για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν έως και το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας
Διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.  Ακόμη τέσσερις διμοιρίες έφυγαν το Σάββατο εκτάκτως με C-130  από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν πληροφορίες περί εκκένωσης χωριών και γκρεμίσματος αναχωμάτων, τις οποίες διαψεύδει στο CNN Greece ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μόνο φράγμα στην περιοχή είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αυτό έχει κανονική ροή.

Επίσης ο δήμαρχος Ορεστιάδος δήλωσε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή και ήρεμη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 800 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ δεν ισχύει η πληροφορία ότι μεταβαίνουν ΕΚΑΜ. Στην περιοχή υπάρχουν υποστηρικτικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης εδώ και δυο μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις