Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΕΛΒΟ: Πιθανή η αναβολή του διαγωνισμού εκποίησης

Άννη Καρολίδου
Πολύ πιθανή είναι η αναβολή του διαγωνισμού για την εκποίηση της ΕΛΒΟ, μετά από αιτήματα που υπέβαλλαν στον ειδικό εκκαθαριστή (ΕΥ) τρεις από τους ενδιαφερόμενους για την ΔΕΚΟ, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από τις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ο εκκαθαριστής πιθανότατα θα ικανοποιήσει το αίτημα για αναβολή, καθώς τέθηκε όχι από μία μόνο, αλλά από τρεις εταιρείες, οι οποίες, είναι επιχειρήσεις του εξωτερικού και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις εξ’ αιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊκού COVID 19, στελέχη τους δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδειχνε απρόθυμη στην αναβολή της διαδικασίας, αλλά οπωσδήποτε ο COVID 19 αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο σε όλες συνολικά τις οικονομικές αλλά και κοινές ανθρώπινες δραστηριότητες, οπότε η αναβολή του διαγωνισμού, που  είχε οριστεί για 2 Απριλίου (συμμετοχή στον πλειοδοτικό διαγωνισμό), πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.

Πολλοί οι υποψήφιοι αγοραστές
Σε αυτό το διαγωνισμό φαίνεται πως η ΕΛΒΟ προσελκύει τουλάχιστον το ενδιαφέρον περισσοτέρων πιθανών αγοραστών, απ΄ότι στις προηγούμενες δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες πώλησης της υπερχρεωμένης ΔΕΚΟ. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είχε δηλώσει ότι οι ενδιαφερόμενοι για την ΕΛΒΟ, είναι επτά τον αριθμό.

Γνωστό είναι ότι στους πιο …σταθερούς ενδιαφερoμένους ανήκει η νοτιοαφρικανική Paramount, ενώ από πολύ καιρό συζητείται η ισραηλινή Plasan, με πιθανή συμμέτοχο την Elbit. Μια ακόμη αμυντική βιομηχανία με την οποία στο παρελθόν είχε συνεργαστεί η ΕΛΒΟ για τα Leopard, είναι η γερμανική ΚΜW. Στους παραπάνω τέσσερις υποψήφιους, προστίθεται το πολύ ισχυρό όνομα του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane, στον οποίο ανήκει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ήδη στο χορό της διεκδίκησης έχει μπει ο Όμιλος Κουϊμτζή, συνεργαζόμενος με αμερικανικές εξοπλιστικές βιομηχανίες, η Intracom Defence , ενώ ακούγεται και ο Όμιλος Πετρόπουλου από κοινού με την IVECO.

H EΛΒΟ, ξαφνικά δείχνει να έχει γίνει περιζήτητη όταν πριν δύο χρόνια, εκκαθαριστής και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούσαν πιθανούς επενδυτές με το φακό!.

Βεβαίως εξήγηση υπάρχει σε αυτή την μεταστροφή καθώς η Εταιρεία διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, έχει  «απαλλαγεί» από τους περισσοτέρους από τους εργαζομένους της, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες , ενώ η απόφαση του ΥΠΟΜΕ να προμηθευτεί 800 ή και 1.000 καινούργια αστικά λεωφορεία για τις συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξηγεί το ενδιαφέρον των κατασκευαστών πολιτικών οχημάτων.

Η προίκα της ΕΛΒΟ
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στον αγοραστή μεταβιβάζονται:

– οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σίνδου

-οικόπεδο έκτασης 76.957 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σίνδου


-οικόπεδο έκτασης 5.322 τ.μ. στην ίδια ΒΙΠΕ.

Επίσης, πωλούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.


Με τρεις άλλους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς πωλούνται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ. Πρόκειται για αποθέματα ανταλλακτικών, δύο οικόπεδα στο Καλοχώρι και 11 στρατιωτικά φορτηγά κατασκευής του 2013.

Η ΕΛΒΟ από το 2014 τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο πρώτος διαγωνισμός εκποίησης έγινε στις 24.4.2017 και ακυρώθηκε καθώς οι φάκελοι ενδιαφερομένων δεν πληρούσαν τους όρους προκήρυξης. Ο επαναληπτικός διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο του 2017 αλλά τότε δεν κατατέθηκαν προσφορές. Μετά δυόμισι χρόνια, στις 14/2/2019 έγινε πρόσκληση ελεύθερης διαπραγμάτευσης, αλλά οι ενδιαφερόμενοι αιτήθηκαν παράταση και ο εκκαθαριστής ακύρωσε τον διαγωνισμό.

Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, αναμένεται να είναι η τελευταία και με θετική κατάληξη για την ΕΛΒΟ, όποτε τελικώς πραγματοποιηθεί.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις