Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός και Εκκλησία: Σενάριο για λειτουργίες με τηλεοπτική κάλυψη

Καθώς το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας διχάζει τους πιστούς και η κυβέρνηση ζητά υπεύθυνη στάση από την Εκκλησία, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται σήμερα, ώστε να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.
Μεγάλη αναταραχή έχει δημιουργήσει και στους κόλπους της Εκκλησίας το ζήτημα του κορονοϊού. Η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται, εκτάκτως σήμερα, ώστε να λάβει αποφάσεις για την Εκκλησία εν μέσω της πανδημίας.
Ακόμα και αυτή την ώρα, πολλοί ιερείς δεν δέχονται να κλείσουν οι εκκλησίες, καθότι θεωρούν ότι η πίστη και η συμμετοχή στα λατρευτικά μυστήρια είναι πάνω από κάθε ασθένεια. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή ότι κάποιος μολύνθηκε από τη Θεία Κοινωνία, προκαλώντας την οργή επιστημόνων.
Οι σκέψεις για περιορισμένες λειτουργίες της Εκκλησίας, φέρονται ως επικρατέστερες. Να τελούνται τα μυστήρια κανονικά, κεκλεισμένων των θυρών, με τηλεοπτική κάλυψη είναι ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι. Μόνο ο ιερέας, ο ψάλτης και ο νεοκόρος θα συμμετέχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, το σενάριο κερδίζει έδαφος. Βέβαια, είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί κάθε Λειτουργία, μέσω της τηλεόρασης, ακόμα και μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, καθότι λειτουργούν χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Η τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη από την κρατική τηλεόραση φέρεται να αφορά κεντρικές εκκλησίες.
Μια από τις συζητήσεις που γίνονται επίσης, είναι να παραμένουν ανοιχτές οι εκκλησίες με περιορισμένο αριθμό ατόμων να εισέρχεται κάθε φορά και αποστάσεις. Όποιος θέλει, θα μπορεί να μπαίνει για να προσεύχεται.
Όλα αυτά θα τεθούν σε διαβούλευση στο πλαίσιο της Ιεράς Συνόδου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική οδηγία προς την εκκλησία αφορά τη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, στο διάγγελμα της Πέμπτης:
«Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά με την στάση μας δείχνουμε την αγάπη προς τον πλησίον. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα. Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις