Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Πανικός στην Μυτιλήνη: 10 βάρκες - 400 άτομα, μπαίνουν από παντού

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη καθώς πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν συνεχώς από τα τουρκικά παράλια και οι κάτοικοι προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο τους στο ΚΥΤ της Μόριας.


Σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση και στην πλειοψηφία τους Αφρικανοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που από το πρωί βγαίνουν σε κάθε σημείο της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου. Ακόμα και στην παραλία του Απελή λίγα μέτρα από το λιμάνι της Μυτιλήνης!


Όπως αναφέρει το σάιτ stonisi.gr από τα χαράματα υπήρξαν 10 περιστατικά που έφεραν στις ακτές περίπου 400 ανθρώπους. Πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Όπως δήλωναν ειδοποιήθηκαν προχθές και χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμεναν και μεταφέρθηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο στις ακτές, με λεωφορεία ακόμα και με υπερφορτωμένα ΙΧ και με δίκυκλα! Το κόστος του ταξιδιού τους είναι 1500 με 2000 δολάρια ΗΠΑ ή ότι άλλο αντικείμενο αξίας μπορούν να δώσουν έναντι αυτού του ποσού. Πολλοί από τους αφιχθέντες μιλάνε για ένστολους αλλά και ένοπλους που βρίσκονται στα σημεία αναχώρησης, ενώ ας σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι έρχονται, ακόμα και τα μικρά παιδιά δεν φοράνε σωσίβια.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το lesvospost, από το πρωί της Κυριακής (01/03) κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται στην διασταύρωση Μόριας- Παναγιούδας ώστε να σταματήσουν τα λεωφορεία πού μεταφέρουν νέους μετανάστες στην Μόρια.

Στο νησί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, από νωρίς το πρωί έχουν φτάσει τουλάχιστον 400 πρόσφυγες και μετανάστες και το Λιμενικό έχει καταγράψει τουλάχιστον οκτώ περιστατικά που έχουν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια.
varkes1.3_2.jpg


Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πέντε πρώτα περιστατικά έχουν καταγραφεί 262 άτομα, καθώς στη Σκάλα Συκαμνιάς έφτασαν 74 άτομα από το Αφγανιστάν με πάνω από 20 παιδιά, στην Εφταλου έφτασαν 53 με πάνω από 30 παιδιά (πάλι από το Αφγανιστάν), ενώ τρεις βάρκες έφτασαν και σε άλλες περιοχές με 50, 40 και 45 μετανάστες αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και του Ναυτικού επιχειρούν να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη διέλευση αλλά οι διακινητές βρίσκουν εύκολα περάσματα στο Αιγαίο και πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ακτές της Τουρκίας βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι που θέλουν να φτάσουν στο νησί.

Κλείνουν τον δρόμο για να μην περάσουν τα λεωφορεία προς Μόρια
Αντίδραση των κατοίκων της Παναγιούδας και της Μόριας στις νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Κλείνουν τον δρόμο στη διασταύρωση πριν τη Μόρια στο ύψος του νεκροταφείου της Παναγιούδας προκειμένου να μην περάσουν λεωφορεία με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αφιχθεί από χτες το βράδυ αλλά και σήμερα στις ακτές της Λέσβου.

Πηγή: stonisi.gr και lesvospost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις