Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Σε απομόνωση όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστραλία - Για έξι μήνες κρίσης προετοιμάζεται η κυβέρνηση

*Τα σχολεία δεν κλείνουν προς το παρόν παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα
*Για έξι μήνες κρίσης προετοιμάζεται η κυβέρνηση
*Μας προτείνουν να αγοράσουμε τρόφιμα για δυο εβδομάδες
Σε απομόνωση θα μπαίνουν για 14 μέρες όλοι όσοι φθάνουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται,
ανακοίνωσε η κυβέρνηση Scott Morrisson, χθες το μεσημέρι, μετά τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το μέτρο αυτό ξεκίνησε να ισχύει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων από το εξωτερικό στα λιμάνια της Αυστραλίας για τις επόμενες 30 τουλάχιστον ημέρες.
Στην ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός κ. Morrisson αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία του να διατηρούμε την κοινωνική απόσταση του 1.5 μέτρο και να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τις σωματικές επαφές μεταξύ μας.
Τα σχολεία, όμως, θα παραμείνουν ανοιχτά προς το παρόν, δήλωσε ο κ. Morrisson, υποστηρίζοντας εάν κλείσουν τα σχολεία και αφεθούν τα παιδια στην ευρύτερη κοινωνία θα ανέβει ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού. Εστίασε, επίσης, στο γεγονός ότι ιατροί και νοσοκόμες δεν θα μπορούν να εργαστούν εάν τα σχολεία κλείσουν, καθώς θα χρειαστεί να προσέχουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Δεν αποκλείει, όμως, το ενδεχόμενο να παρθούν διαφορετικές αποφάσεις και να κλείσουν σχολεία κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.
Ο επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της Αυστραλίας, Brendan Murphy, δήλωσε, όμως, στο πρόγραμμα ABC “Insiders”, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Αυστραλία σε καθεστώς καραντίνας στο προσεχές μέλλον, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών κρατών για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Χαμός συνεχίζει να επικρατεί σε όλα τα σουπερμάρκετ, τα μαγαζιά τροφίμων και τα φαρμακεία της Αυστραλίας, καθώς οι πολίτες προσέρχονται μαζικά προσπαθώντας να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιβολής γενικής καραντίνας στη χώρα.
Τεράστιες ουρές σχηματίζονται από τα ξημερώματα έξω από τα σουπερμάρκετ, και τα ράφια βασικών ειδών είναι άδεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου περίπου 150 άτομα περίμεναν έξω από το Woolworths στο Taylor Hill. Δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν τα ράφια και τα προϊόντα εξαφανίζονται. Κυρίως χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, απολυμαντικά, αλλά και τρόφιμα, όπως αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, κονσέρβες και τροφές κατοικίδιων. Μητέρες γυρνούν όλα τα σουπερμάρκετ ψάχνοντας για πάνες και βρεφικό γάλα σκόνης, ενώ ηλικιωμένοι διακρίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι μπροστά στα άδεια ράφια όπου βασικά είδη έχουν εξαφανιστεί.
Όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ έχουν ήδη θέσει όρους στην αγορά αυτών των ειδών, με σκοπό να μοιράζονται δίκαια στην κοινωνία. Ο διευθύνοντας σύμβουλος του Coles, Steven Cain, δήλωσε στη “Herald Sun”, ότι «θέλουμε όλοι στην κοινωνία να έχουν δίκαιη μερίδα στα τρόφιμα και στα βασικά είδη, και κυρίως οι ηλικιωμένοι».
ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ 60 ΗΜΕΡΕΣ
Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής των Υγειονομικών Αρχών της Βικτώριας, Brett Sutton, παροτρύνει τον κόσμο να πάρει αρκετά τρόφιμα για δύο εβδομάδες και φάρμακα για 60 ημέρες, κάνοντας όμως έκκληση να μην αδειάζουν τα σουπερμάρκετ. Ζήτησε, επίσης, από τους εργοδότες να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλεύουν και από το σπίτι ή, τουλάχιστον, να μειώσουν τις ώρες εργασίες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΤΕΣΤ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ
Τα αποθέματα των χημικών ουσιών που χρειάζονται για τη διάγνωση του κορονοϊού μειώνονται και στην Αυστραλία, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί Αυστραλοί που αρρωσταίνουν δεν θα έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις.
Το ενδεχόμενο να ξεμείνουμε από τα τεστ κορονοϊού, ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση Morrisson προχώρησε στην απόφαση να ακυρώσει μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων. Επίσης, γι’ αυτόν τον λόγο, οι Αρχές θέτουν αυστηρότερους όρους για τα άτομα που θα δικαιούνται τεστ κορονοϊού, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», οι εργαζόμενοι δηλαδή στον χώρο της Υγείας, που πρέπει να παραμείνουν υγιείς για να αντεπεξέλθει το ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας της χώρας.
Στο Queensland ξεκίνησαν δοκιμαστικά η λειτουργία κλινικών πυρετού drive-through ενώ η επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της πολιτείας αποθαρρύνει την χειραψία τονίζοντας ότι προβλέπεται σε έξι μήνες τα κρούσματα στο Queensland να φτάσουν 1.25 εκατομμύρια.
ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΚΡΙΣΗ
Για έξι μήνες κρίσης προετοιμάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Scott Morrisson στη “Herald Sun”.
«Ετοιμαζόμαστε να αντεπεξέλθουμε σε μια χαώδη κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μήνες, με την υποβολή περιοριστικών μέτρων, ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού. Δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι δεν θα επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Αυτό είναι το πρόβλημα όταν βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα» δήλωσε. «Μπορεί να διαρκέσει πιο λίγο αλλά μπορεί και πιο πολύ. Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε για αρκετούς μήνες».
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης την πολυαναμενόμενη καμπάνια ενημέρωσης των Αυστραλών σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Μέσα από διαφημίσεις που θα προβληθούν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δίνονται οδηγίες καλής υγιεινής, συμβουλές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού σε ατομικό επίπεδο καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για όσους χρειάζονται βοήθεια.
«Το θέμα», δήλωσε ο Scott Morrisson, «είναι να διαχειριστούμε και να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του ιού. Θέλουμε ο κόσμος να συνεχίζει να ζει, όσο γίνεται, κανονικά τη ζωή του, να πηγαίνει στη δουλειά του και στο σχολείο όσο είναι δυνατόν».
Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση Morrisson ολοκληρώνει το νομοσχέδιο που θα αφορά στη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ύφεση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ «ΧΤΥΠΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΥΤΙ
Εν τω μεταξύ, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει η σεζόν του «φούτι», οι επικεφαλείς του AFL ζήτησαν από τις 18 ομάδες να συγκεντρώσουν $5 εκατομμύρια το καθένα μέσα από περικοπές εξόδων και μισθών ώστε να διαφυλαχθούν οι δουλειές τους, μέσα στη «δίνη» της πανδημίας. Περικοπές των μισθών τους έχουν δεχθεί και οι επικεφαλείς του AFL.
ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Καθυστερήσεις θα αντιμετωπίσει και το σύστημα δικαιοσύνης της χώρας καθώς οι ποινικές δίκες αναστέλλονται για το επόμενο διάστημα. Αρκετές είναι οι σημαντικές δίκες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τον επόμενο μήνα. Οι 15 δίκες που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή θα ολοκληρωθούν και οι ακροάσεις στα δικαστήρια θα συνεχίζονται κανονικά.
Η απόφαση πάρθηκε την Παρασκευή από τα Δικαστικά Συμβούλια. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σωματείου Ενόρκων Βικτώριας, 25.000 άτομα τον χρόνο παρουσιάζονται στα δικαστήρια για να συμμετέχουν στο σώμα ενόρκων και περίπου 150 άτομα που επιλέγονται παρακολουθούν τα δικαστήρια κάθε μέρα. Ενέργειες γίνονται από τα Δικαστήρια ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από αυτό το νέο μέτρο.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ
Το Geelong Grammar αποφάσισε να κλείσει την Τετάρτη το τρίμηνο, εξαιτίας των φόβων εξάπλωσης του ιού. Αναμένεται να ακολουθήσουν άλλα καθολικά και ιδιωτικά σχολεία ενώ πηγές αναφέρουν ότι τα δημόσια σχολεία μπορεί και να μην επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Το Geelong Grammar έχει ετοιμαστεί για την ψηφιακή αναμετάδοση των μαθημάτων και το διάβασμα από το σπίτι, και δεν έχει ανακοινωθεί από τη διεύθυνση του σχολείου πότε ακριβώς θα ανοίξει πάλι το σχολείο.
Εν τω μεταξύ και το Πανεπιστήμιο Deakin επιβεβαίωσε ότι ξεκινάει τη διαδικασία προσαρμογής των μαθητών σε ψηφιακό πεδίο.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΔΕΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ «ONLINE»
Τα γραφεία κηδειών αποφάσισαν να προβάλλουν τις λειτουργίες των κηδειών στο διαδίκτυο στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις οδηγίες της κυβέρνησης σχετικά με τις μαζικές συγκεντρώσεις.
Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Χιλιάδες προαιρετικές επεμβάσεις ξεκινούν με σκοπό να ανοίξουν χώρο για τη νοσηλεία των ασθενών του κορονοϊού όταν φτάσει την περίοδο έξαρσής του.
Νέα κρεβάτια προστίθενται στα νοσοκομεία, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διαχείριση των ασθενών του κορονοϊού, ενώ επιταχύνονται 7.000 προαιρετικά χειρουργεία στη Βικτώρια σε μια πρόσθετη προσπάθεια του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στην πανδημία.
Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, και η υπουργός Υγείας, Jenny Mikakos, ανακοίνωσαν ότι θα διατεθούν $100 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, και για την τόνωση του συστήματος Υγείας για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας. Περισσότερα από $60 εκατομμύρια θα δοθούν στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για να πραγματοποιήσουν άμεσα χειρουργεία θυρεοειδή, προστάτη, κήλη, και άλλων γυναικολογικών χειρουργείων, ώστε να ολοκληρωθούν πριν την προβλεπόμενη έξαρση του κορονοϊού.
Δεν πρόκειται να σταματήσουν τα επείγοντα χειρουργεία κατά τη διάρκεια της έξαρσης, αλλά αναμένεται να αναβληθούν χειρουργεία που δεν είναι επείγοντα.
Η προσπάθεια να γίνουν άμεσα τα μαζικά προαιρετικά χειρουργεία σημαίνει ότι ήδη ευπαθείς ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, θα μπορέσουν να ελευθερώσουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία όταν θα χρειαστεί. Το ποσό των $30 εκατομμυρίων θα δοθούν για την προετοιμασία του νέου νοσοκομείου Casey που θα διαθέτει 140 επιπλέον κρεβάτια. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο περιλαμβάνει επίσης 128 κρεβάτια και δώδεκα κρεβάτια στην εντατική που θα προσφέρει σημαντική βοήθεια όταν τα κρούσματα αρχίσουν να ανεβαίνουν. Η Εργατική κυβέρνηση θα ξοδέψει, επίσης, 10 εκατομμύρια για την προμήθεια γαντιών, μασκών και ιατρικών ποδιών για την προφυλάξη το προσωπικού Υγείας.
Ο Daniel Andrews δήλωσε ότι «Γνωρίζουμε ότι όταν η πανδημία φτάσει την έξαρση τα νοσοκομεία θα είναι υπό μεγάλη πίεση, οπότε έχει νόημα να γίνουν αρκετά προαιρετικά χειρουργεία τώρα, όσο δηλαδή έχουμε τη δυνατότητα».
Την Κυριακή τα κρούσματα στην Αυστραλία έφτασαν τα 250. Από αυτά 112 είναι στη Νέα Νότια Ουαλία, 46 στο Queensland, 19 στη Νότια Αυστραλία, 17 στη Δυτική Αυστραλία, 6 στην Τασμανία, 1 στη Βόρεια Περιοχή και 1 στην Καμπέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις