Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Ήρθε το τέλος της χειραψίας; ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ Μ@ΛΑΚΙΑΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ; ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ!!!

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ... ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΕΙΣ... ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ;

Ξεκίνησε πριν από αιώνες ως σύμβολο ειρήνης, ως κίνηση που αποδεικνύει ότι δεν κρατάς όπλο και με την πάροδο του χρόνου κυριάρχησε σε σχεδόν κάθε κοινωνική, θρησκευτική, επαγγελματική, επιχειρηματική και αθλητική συνάντηση.


Ομως ο νέος κορωνοϊός μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε την χειραψία. Οσο φιλική και αν είναι από πλευράς προθέσεων, αποτελεί κίνηση ανταλλαγής μολυσματικών μικροοργανισμών.

«Τα χέρια είναι σαν πολυσύχναστη διασταύρωση, που συνδέει την δική μας μικροβιακή χλωρίδα με την μικροβιακή χλωρίδα άλλων ανθρώπων, τόπων και αντικειμένων», έγραψε ομάδα επιστημόνων στην Journal of Dermatological Science. Τα χέρια, έγραφαν, είναι «ο κρίσιμος πομπός» για την μετάδοση μικροοργανισμών, περιλαμβανομένων των ιών.

Αλλά, αν δεν είναι πλέον αυτομάτως και αυτονοήτως αποδεκτή, τι είναι αυτό που θα αντικαταστήσει την χειραψία ως σύμβολο της μετά τον κορονοϊό κοινωνικής συμπεριφοράς; Ο χαιρετισμός γροθιά με γροθιά ή ώμο με ώμο; Μήπως η παραδοσιακή ιαπωνική υπόκλιση ή το άγγιγμα του ...καπέλου; Ή μήπως ο χαιρετισμός Vulkan του Spock από το Star Trek;

Είμαστε κοινωνικά όντα. Οταν συναντάμε ο ένας τον άλλο, σφίγγουμε τα χέρια. Παίρνουμε το μεγαλύτερό μας όργανο, το δέρμα, και το φέρνουμε σε επαφή με το δέρμα του άλλου - γυμνό. Την ώρα της κρίσης του κορονοϊού αντιλαμβανόμαστε πλέον πόση οικειότητα υπάρχει στην κίνηση αυτή.

Το ανθρώπινο χέρι είναι γόνιμο. Στις παλάμες μας φιλοξενούμε εκατοντάδες είδη βακτηρίων και ιών.

«Για σκεφτείτε το», λέει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος και ερευνητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο αποκαλούμενος επίσης δρ. Germ (βακτήριο). «Κάθε φορά που αγγίζετε μία επιφάνεια μπορεί να μαζεύετε και το 50% των μικροοργανισμών που υπάρχουν στην επιφάνεια αυτή».

Τα χέρια μας μπορεί να μεταφέρουν Salmonella, E. coli, κορονοϊούς, αδενοϊούς, εντεροϊούς... Και με δεδομένη την συχνότητα με την οποία οι επιστήμονες βρίσκουν ίχνη κοπράνων στα δάκτυλα και τις παλάμες μας, οι συνήθειες υγιεινής που έχουμε είναι πολύ λιγότερο επιμελείς από όσο πιστεύουμε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑ ΧΕΙΡΑΨΙΑ Ή ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ;ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις