Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Η καλή αλλά μάταιη πρόταση του Αρμένιου Πατριάρχη Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Μασαλιάν-Πατριάρχης Αρμενίων Τουρκίας: Να ανοίξει για λατρεία η Αγία Σοφία και να παραχωρηθεί και στους χριστιανούς μια έκταση της

…………
Ο Πατριάρχης των Αρμενίων Σαχάκ Μασαλιάν έγραψε :
¨1500 χρόνια αμέτρητων επισκευών, οι μόχθοι του ιδρύματος Σουλτάνου Πορθητή, όλα έγιναν για να είναι αυτό το κτίσμα ένας χώρος προσευχής. Και όχι για να είναι μουσείο. Πιστεύω πως αντί για ένα κτίσμα στο οποίο οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες και τρέχουν από εδώ κι από εκεί, είναι πιο σύμφωνο με την φύση του να είναι ένα μέρος όπου οι πιστοί θα γονατίζουν με πίστη και δέος.
Η Αγία Σοφία ας ανοίξει για λατρεία. Το κτίριο είναι επαρκώς μεγάλο. Να παραχωρηθεί και στους χριστιανούς μια έκταση της. Ώστε να χειροκροτήσει ο κόσμος την θρησκευτική μας ειρήνη και ωριμότητα. Να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε σύμβολο της εποχής και της ανθρωπιάς. Είναι πολύ ουτοπικό;  Μα κάτω από τον ίδιο ουρανό δεν κάνουμε τις προσευχές μας ; Μπορούμε να μοιραστούμε και τον θόλο της Αγίας Σοφίας.  Ακόμη κι αν οι πεποιθήσεις μας είναι διαφορετικές, στον ίδιο Θεό δεν πιστεύουμε;   Ο ναός, ο οποίος έχει απορροφήσει 1000 χρόνια χριστιανικών προσευχών και 500 χρόνια μουσουλμανικών προσευχών στους τοίχους του και τις συνέθεσε στη μυστηριώδη ύπαρξή του, δεν πιστεύω πως θα αντιτίθεται σε αυτό.
Μπείτε στο ναό, αναπνεύστε τη σιωπή και μάθετε από αυτόν. Η Αγία Σοφία, ο ναός της «Αγίας Σοφίας», θα σας δώσει τη συμβουλή ότι δεν υπήρχε τίποτα πιο πολύτιμο από την ειρήνη στην ανθρώπινη ιστορία του των 1500 ετών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μιας νέα διαμάχη σταυρού και ημισελήνου. Η σωτηρία του κόσμου είναι η συμμαχία του σταυρού και της ημισελήνου. Μια τέτοια ειρήνη που αξίζει να έχει την τιμή να την παρουσιάσει στον κόσμο η Τουρκική Δημοκρατία. ”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202006131042245588-turkiye-ermenileri-patrigi-masalyan-ayasofya-ibadete-acilsin-hristiyanlara-da-bir-alan-tahsis/
13/6/2020
Σχ : Μα αν δει κανείς τις δηλώσεις των Τούρκων, αυτοί δεν θέλουν την Αγία Σοφία σαν τζαμί επειδή δεν έχουν μέρη να προσευχηθούν, αλλά την θέλουν όπως λένε επειδή αποτελεί δικαίωμα της άλωσης ! Που όπως λένε κερδήθηκε με το σπαθί…
  Αυτό που προτείνει ο Αρμένιος πατριάρχης είναι καλό, αλλά φυσικά οι Τούρκου ηγέτες δεν είναι ικανοί να αποδεχτούν τέτοια πρόταση. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις