Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων

Του Γ. Αγγέλη

"Οσον αφορά τη ροή πληροφόρησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα είναι ασυνήθιστα (!) δύσκολο να αντληθούν μηνύματα σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες
προοπτικές για την οικονομία και την πορεία του πληθωρισμού”.

Με την ασυνήθιστα αβέβαιη αυτή δήλωση ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν –που αναρτήθηκε αμέσως στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ– επιβεβαίωσε την ανησυχία και κυρίως τον "αγνωστικισμό” που επικρατεί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η διοίκηση της ΕΚΤ εμφανίζεται εξαιρετικά αβέβαιη για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ τα διαγράμματα με τα οποία υποστήριξε τις δηλώσεις του ο κ. Λέιν "εξηγούν”, το γιατί ομόφωνα το ΔΣ της ΕΚΤ στην τελευταία του συνεδρίαση κινήθηκε προληπτικά, επεκτείνοντας πέρα ακόμα και από τις προσδοκίες της αγοράς τη στήριξή της με την επέκταση του PEPP στο 1,3 τρισ. ευρώ.

Η επέκταση αυτή σε συνδυασμό με την πρωτοφανή –σχεδόν ταυτόχρονη– παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTROs ύψους 1,57 τρισ. ευρώ τα οποία επιδοτούνται για έναν τουλάχιστον χρόνο με αρνητικό επιτόκιο -1%, από τη μία πλευρά έκλεισαν κάθε "τρύπα” πιθανής ξαφνικής ανάγκης ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, ταυτόχρονα όμως υπογράμμισαν την αίσθηση ανησυχίας που υπάρχει πίσω από αυτόν τον τρόπο παρέμβασης της ΕΚΤ.

Ο κ. Λέιν εξήγησε τη στάση της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι η αβεβαιότητα αυτή στις εκτιμήσεις της έχει να κάνει:

- Πρώτον με το γεγονός ότι "...η κλίμακα της συρρίκνωσης της οικονομίας ήταν τόσο μεγάλη που η συνολική δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση. Και η κλίμακα της αρχικής ανάκαμψης τις εβδομάδες αυτές δεν θα είναι απαραίτητα καλός οδηγός για την ταχύτητα και την ευρωστία της ανάκαμψης”.

- Δεύτερον, "...θα χρειασθεί μια παρατεταμένη περίοδος βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών και των συνθηκών υγείας προτού λειτουργήσει πλήρως ο παράγοντας αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, που είναι σημαντικός για τον καθορισμό του προγραμματισμού δαπανών νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

- Τρίτον "...οι προβολές για την ταχύτητα ανάκαμψης εξαρτώνται από τον σχεδαισμό και τον χρόνο εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικών κινήτρων. Ειδικότερα η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της μελλοντικής πορείας της οικονομίας στην Ευρωζώνη”.

Και οι τρεις παράγοντες χαρακτηρίζονται από τέτοιο βαθμό αβεβαιότητας που τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ υποχρεώθηκαν παρά τις μεταξύ τους διαφορές προσέγγισης να επεκτείνουν ακόμα και πέραν των προσδοκιών των αγορών τη στήριξη του Ευρωσυστήματος μέσω τόσο του PEPP,  όσο και των TLTROs με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά σε αγορές και επιδοτούμενα δάνεια τα 2,8 τρισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ, είναι πως το 2021 θα φθάσει να κατέχει στον Ισολογισμό της περισσότερο από το 27% του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, γεγονός που την καθιστά τον βασικότερο "παίχτη” στην αγορά χρέους στην Ευρωζώνη και βέβαια στη διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι συνέπειες για την  Ελλάδα
Η εικόνα αυτής της τόσο αβέβαιης και ανοικτά ανησυχητικής κατάστασης έχει οδηγήσει σε μία εξαιρετικά θετική (!) εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία πέραν της διασφάλισης του περιβόητου "μαξιλαριού” της συμφωνίας του Ιούνη του 2018, έχουν πλέον κερδίσει το status του επιλέξιμου για αγορά από την ΕΚΤ μέσω του PEPP, παρ' ό,τι δεν διαθέτουν την απαραίτητη διαβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης.

Όπως παρατηρούν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων στο εσωτερικό της Διοίκησης της ΕΚΤ, η απόφαση αυτή (σ.σ. της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων) πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιστραφεί στο ορατό μέλλον.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ραγδαία βελτίωση της εικόνας τους στη δευτερογενή αγορά τόσο στις τιμές και τις αποδόσεις όσο και στα spreads.

Εκτιμάται μάλιστα ως "μόνιμη” πλέον η βελτίωση της θέσης τους έναντι των ιταλικών ομολόγων, ιδιαίτερα μετά την τελευταία επιτυχή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Ένας επιπλέον παράγοντας που ενισχύει την θέση αυτή είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα εκδόσεων κρατικού χρέους είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε αντίθεση με τις άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να παραμένουν ένα είδος με περιορισμένη διαθεσιμότητα... Και έτσι θα παραμείνει, αφού σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλος του έτους δεν πρόκειται να γίνουν περισσότερες από δύο εκδόσεις και αυτές θα είναι μικρού μεγέθους (1 – 2 δισ. ευρώ εκάστη).

Η "διολίσθηση” αυτή αποδόσεων και spreads αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, όσο θα γίνεται "αισθητό” στις αγορές ότι τα διαθέσιμα ελληνικά ομόλογα είναι λιγότερα από αυτά που έχει στο πρόγραμμά της να αγοράσει η ΕΚΤ, μέσω της ΤτΕ, μέχρι τα μέσα του 2021, που όπως έχει προγραμματισθεί – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - θα λήξει το πρόγραμμα αγορών του PEPP.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις