Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Συντονισμός Γαλλίας-Αιγύπτου στη Λιβύη: Το Παρίσι προωθεί την αιγυπτιακή εισβολή


Γαλλία-Αίγυπτος σε μια τρομερή συμμαχία κατά του Ερντογάν
Ηυποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην πρόθεση των
αιγυπτιακών δυνάμεων να προελάσουν ενάντια στην τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ το 2011.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, απείλησε να παρέμβει στη Λιβύη για να υπερασπιστεί τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ενάντια στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ενώ εκ νέου σήμερα ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Βόρειο Αφρική, τη στιγμή που οι Τούρκοι με δύο C-130 και ένα Α400Μ μετέφεραν επιπλέον ενισχύσεις σε στρατιωτικό υλικό στη GNA, καθώς και μισθοφόρους στη Μισράτα.

«Ο στόχος είναι η αποτροπή και η Αίγυπτος δεν θέλει ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη να περάσει τη γραμμή προς την ανατολική Λιβύη», δήλωσε ο Ziad Akl από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram της Αιγύπτου.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία μαζί με τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο υποστήριξαν το Χαφτάρ στη Λιβύη, παρενέβη αμέσως για να δηλώσει την υποστήριξή της στο Κάιρο σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.

«Αυτός είναι ένας σκληρός δρόμος που απαιτεί από όλους μας να δείξουμε ευθύνη, για να τερματίσουμε την ξένη παρέμβαση και τις μονομερείς ενέργειες από εκείνους που ελπίζουν να κερδίσουν λάφυρα μέσω του πολέμου», είπε ο Μακρόν από την Τυνησία για να το ακούσει ο Ερντογάν.

Ο Μακρόν ενέκρινε τις δηλώσεις του Σίσι για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας ότι κατανόησε «την νόμιμη ανησυχία του Προέδρου Σίσι καθώς τα τουρκικά στρατεύματα φτάνουν στα σύνορά του».


See Mohamed Mansour 🇪🇬's other Tweets

Πως μπορεί να μεταφραστεί όμως αυτή η υποστήριξη της Γαλλίας στην Αίγυπτο:

Α. Καταρχήν έχουμε απευθείας επικοινωνία των δύο γενικών επιτελείων για τη Σύρτη και ότι συμβαίνει πέριξ αυτής.

Β. Οι κινήσεις που συλλέγουν τα γαλλικά ραντάρ, τα αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποιήσεως και τα πολεμικά πλοία μεταφέρονται άμεσα στο Κάιρο.

Γ. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και μέλη της Λεγεώνας των Ξένων που πολεμούν στο Σαχέλ ευρίσκονται ήδη εντός Σύρτης μαζί με Αιγύπτιους “συμβούλους” δίνοντας οδηγίες στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Δ. Σε περίπτωση που απαιτηθεί, γαλλικά και αιγυπτιακά αεροσκάφη θα δράσουν σε πλήρη συντονισμό για πιθανούς βομβαρδισμούς τρομοκρατών στα δυτικά της Σύρτης. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά λιβυκά πετρελαϊκά πεδία και διυλιστήρια τα ανέλαβε ο γαλλικός κολοσσός Total μετά τον πόλεμο του 2011.

Επίσης η δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» έχει τεράστια σημασία και προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια ότι το Παρίσι θα δράσει αυτοβούλως στη Λιβύη, χωρίς να αναμένει κανενός είδους απόφαση της συμμαχίας ή του ΟΗΕ.

Η γαλλική οργή στρέφεται στην Τουρκία, η οποία έχει εξοπλίσει τη GNA με drones και βοήθησε στην ευρεία αντεπίθεση κατά του Χαφτάρ στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη.

Επίσης οι δηλώσεις Μακρόν αφορούν και μια κεκαλυμμένη επίθεση εναντίον της Ιταλίας και της υπόλοιπης συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής αρνείται να συμμετάσχει στη σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας-Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η Ιταλία, πρώην αποικιακή δύναμη στη Λιβύη, της οποίας η πετρελαϊκή εταιρεία ENI ανέλαβε τα πεδία πετρελαίου που κατέχει η GNA στη δυτική Λιβύη, συνεργάζεται στενά με την Τουρκία.

Στις 19 Ιουνίου, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετέβη στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και να συζητήσει τον πόλεμο της Λιβύης.

Οι δύο αξιωματούχοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου όπου ο Ντι Μάιο ζήτησε «συνεργασία και όχι σύγκρουση» μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

“Είμαστε ευγνώμονες στην Ιταλία που δεν στηρίζει τον στρατηγό Χ. Χαφτάρ στη Λιβύη, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

“Πρόσθεσε δε ότι Ιταλία και Τουρκία θα συνεργαστούν όχι μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, αλλά και για την όξυνση των τουρκο-ελληνικών συγκρούσεων σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει σχετικό ΜΜΕ.

Οι νεοαποικιακές προτιμήσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των διαφόρων αντιπροσώπων της Μέσης Ανατολής για τη Λιβύη, ευρίσκονται σε μια τρομερή σύγκρουση η οποία όπως όλα δείχνουν θα χωρίσει τη χώρα στα δύο τα επόμενα χρόνια προκαλώντας ακόμη και μια πιθανή γενικευμένη αναμέτρηση με επίκεντρο την Τουρκία.




ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις