Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά: Δόσεις και "σύντομο" χρονοδιάγραμμα - Τα σενάρια που εξετάζονται

Αναδρομικά 11 μηνών για κύριες και για επικουρικές συντάξεις προβλέπει η τελική, 44σέλιδη απόφαση 1439/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας,
που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος. Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον να τα επιστρέψει με δόσεις και με «σύντομο» χρονοδιάγραμμα, όπως δηλώνουν αρμόδιοι υπουργοί. Τα ποσά των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κυμαίνονται:

* Μεταξύ 400 ευρώ ως 800 ευρώ για όσους είχαν απώλειες μόνον από Δώρα, δηλαδή για τους χαμηλοσυνταξιούχους ΟΓΑ και άλλων Ταμείων που έχουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.


* Μεταξύ 1.300 ευρώ ως 4.000 ευρώ για τις μεσαίες κατηγορίες συνταξιούχων που παίρνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ μικτά.

* Μεταξύ 4.000 ευρώ ως 10.800 ευρώ για συνταξιούχους με άθροισμα από κύριες και επικουρικές ή και μερίσματα πάνω από τα 1.500 ευρώ.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

-Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ.
-Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 3 ή 4 ετών για ποσά έως 3.000 ευρώ.

-Επιστροφές αναδρομικών σε μία ή δύο δόσεις (π.χ η πρώτη του 2020 και η δεύτερη μετά το δεύτερο εξάμηνο του 20210 για επιστροφές έως 800 ευρώ.

Οι επικουρικές

Το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης ξεκαθαρίζει κάτι που δεν ήταν σαφές στις περιλήψεις που είχαν δημοσιευτεί στις 14 Ιουλίου και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα δικαιούνται συνταξιούχοι όχι μόνο για κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις. Η καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τους συνταξιούχους που είχαν στραφεί κατά του ΕΦΚΑ για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων και κατά του ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Η εφαρμογή της απόφασης καλύπτει όλους τους συνταξιούχους για ένα διάστημα 11 μηνών που είναι από 10 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές έως και 12 Μαϊού 2016, παραμονή ισχύος του νόμου 4387 με τον οποίο το ΣτΕ αναγνώρισε ότι οι ακυρωθείσες μειώσεις νομοθετήθηκαν εκ νέου με τη μορφή του επανυπολογισμού των συντάξεων.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις