Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Αποχωρούν οι Τούρκοι; Τι συμβαίνει τώρα στο Καστελόριζο

Ο ρόλος Στρατού και διπλωματίας
Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ως αντίδραση στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.


Οι περισσότεροι σχολιάζουν το γεγονός αυτό ως αποκλιμάκωση.


Τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, φέρονται να επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσαζ, την Σμύρνη και το Μπαρτιν. Άλλς πηγές όμως αναφέρουν πως οι Τούρκοι δεν αποχωρούν αλλά αραιώνουν τις δυνάμεις τους.

Σε κάθε περίπτωση στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, με τις ένοπλες δυνάμεις, σε αέρα και θάλασσα, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει τον εκβιασμό και να αυξομειώνει την ένταση ακόμα και μετά τη λήξη της navtex που προανήγγειλε έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 2 Αυγούστου, σε περιοχές που βρίσκονται και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΣΤΡΑΤΟΣ

Όπως εκτιμάται, η Τουρκία, φαίνεται, ότι για ακόμα μία φορά όπως και στον Έβρο να αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση της Ελλάδας (ο Ελληνικός Στόλος γέμισε στο Αιγαίο) και αυτό αποτυπώθηκε από την τουρκική άποψη ότι «η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική» σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, ενώ ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, είπε πως οι Έλληνες «αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση».

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Από την πλευρά τους, Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ λειτούργησαν άμεσα και με σχέδιο. Μέσω ενός διπλωματικού σπριντ ενημέρωσηαν ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, αλλά και Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας:

Την επικινδυνότητα των κινήσεων της Τουρκίας
Πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιδράσουν δυναμικά!
Ως εκ τούτου υπήρξαν διεθνείς πιέσεις στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους, καθώς, στην παρούσα φάση, δεν συμφέρει κανέναν ένας μεγάλος πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προφανώς σε συμφωνία με όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες». Δεύτερον, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Έτσι, ο Ερντογάν στην προσπάθεια του να ελιχθεί μετά τους τσαμπουκάδες άρχισε να μιλάει για διάλογο και διαπραγμάτευση. Ωστόσο γνωρίζει ότι με απειλές δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Επίσης θα πρέπει να ξεχάσει την ατζέντα των διεκδικήσεων που απλώνει τα τελευταία χρόνια και να επικεντρωθεί στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, για το οποία η Αθήνα συζητά μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κομβικό και κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα πάρει ο Ερντογάν ενώ αναμένονται κι άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Η Τουρκία δείχνει, λοιπόν, να κάνει αρχικά πίσω, αλλά θα επανέλθει, μελετώντας τις διεθνείς συγκυρίες. Σημειώνεται πως στην Τουρκία τα ΜΜΕ δεν μεταδίδουν τίποτα για αραίωση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς εκεί η τουρκική ηγεσία «πουλά» ακόμα την ισλαμική προσευχή σητν Αγιά Σοφιά.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις