Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια για μειώσεις μισθών στο δημόσιο μέχρι και 30%– Ήδη ψάχνουν για πιθανές παρεκκλίσεις από το ενιαίο μισθολόγιο!

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης που οδηγεί την ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά της
χώρας σε ατέλειωτη κατηφόρα, αλλά και η ανάγκη εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας λόγω της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικότητας, παρείχαν στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να μιλήσει για «παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό». Δύο ημέρες μετά την επιζήμια ανακοίνωση των πρωθυπουργικών προθέσεων ο σχεδιασμός τέθηκε σε εφαρμογή, με τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων να μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Στις 28 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη συγκρότηση της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα. Πρόκειται για τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνται από υψηλά ιστάμενα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αρκετά εκ των οποίων υπάγονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Σκοπός της πρώτης ομάδας εργασίας είναι ο εντοπισμός πιθανών παρεκκλίσεων από το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4354/15), η καταγραφή και ταξινόμηση των ρυθμίσεων οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία του συνταξιοδοτικού πλαισίου των δημόσιων υπαλλήλων (ν. 4472/2017) αλλά και η μελέτη πιθανών συνεπειών επί της βιωσιμότητας της μισθολογικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ σημειώνεται πως έργο της ομάδας αποτελεί μεταξύ άλλων: «Η μελέτη ενδεχόμενων ανακλαστικών συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην επηρεάζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα της μισθολογικής πολιτικής». Αραγε τι αντίκτυπο θα έχουν οι «προτεινόμενες ρυθμίσεις» για τους δημόσιους υπαλλήλους;

Η ομάδα προϋπήρχε, όμως η πολιτική και δημοσιονομική συγκυρία προκαλεί προβληματισμό για τις πραγματικές στοχεύσεις της σε χρόνο ενεστώτα και –κυρίως– μέλλοντα. Πολλοί εικάζουν ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στην υιοθέτηση της απεχθούς φόρμουλας της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων διά της πρόφασης των μισθολογικών παρεκκλίσεων. Τα επικείμενα ευρήματα που θα οδηγούν σε περικοπές θα αποτελέσουν πολιτικά τρόπαια για τους υπέρμαχους της συρρίκνωσης του δημοσίου, οι οποίοι έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση με τις πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.Ίσως η κυβέρνηση ρίχνει το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού στην τσόχα της επαπειλούμενης δημοσιονομικής ευστάθειας, με σκοπό να εξυπηρετηθεί η ανάγκη του επικοινωνιακού αντιπερισπασμού μπροστά στη σοκαριστική ύφεση 15,2% του β΄ τριμήνου του 2020, την έκρηξη των οφειλών του δημοσίου κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων που θα κατευθυνθούν στην αμυντική ενίσχυση «για να έχουμε πατρίδα», όπως δακρύβρεχτα έθεσε το δίλημμα γνωστός παρουσιαστής.

Τι ξέρει ο Σπίρτζης;

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών δημόσιων υπαλλήλων εντός του 2021. «Ρωτάμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του δημοσίου την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών με μείωση των μισθών τους το 2021, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στη δημόσια διοίκηση» σημειώνει ο Χρήστος Σπίρτζης, προκαλώντας το ερώτημα τι γνωρίζει και ζητά τη δέσμευση των αρμόδιων υπουργών. Κατά πληροφορίες που αφετηρία έχουν τις Βρυξέλλες, είναι έντονη η φημολογία για ενδεχόμενο περικοπής ύψους 30%.

«Τρόικα εσωτερικού»

«Δημοσιονομικό Προκρούστη» σε ρόλο «τρόικας εσωτερικού» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας ο εργατολόγος και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει σύστημα Μεγάλου Αδελφού στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου. Στα τέλη του 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε προχωρήσει στη συγκρότηση συστήματος παρακολούθησης μισθολογικών δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας» υπενθυμίζει και επισημαίνει για την ομάδα εργασίας: «Ενώ ως αιτιολογία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προβάλλεται η υποχρέωση διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας έχει στόχο να καταγράψει τις διατάξεις που έχουν ανακλαστικές συνέπειες στη βιωσιμότητα της μισθολογικής πολιτικής».

Κατά τα λεγόμενά του πρόκειται για έναν «δημοσιονομικό Προκρούστη», ο οποίος, αφού θα κωδικοποιήσει τις μισθολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τη μισθολογική πολιτική (βασικοί μισθοί, επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις κ.λπ.), θα προχωρήσει στην αξιολόγηση αυτών με σκοπό να… εξορθολογήσει τη δαπάνη για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. «Η ομάδα εργασίας σε ρόλο άλλης τρόικας εσωτερικού θα είναι το… τείχος πάνω στο οποίο θα σκοντάφτουν τα αιτήματα των δημόσιων υπαλλήλων όταν συνεπάγονται κόστος για το δημόσιο» καταλήγει.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/
Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις