Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020

Δικαστικές αποφάσεις ΧΩΡΙΣ ανθρώπινη παρέμβαση; Η πρόταση «έπεσε» στην ελληνική Βουλή!


 Είναι μεγάλο το δέλεαρ της δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας και του χρόνου αποφάσεων αρκετών δικών.

Μία πρόταση-«βόμβα» για εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική δικαιοσύνη έκανε ο χθες ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη διάρκεια παρουσίασής του στο ελληνικό Κοινοβούλιο της Ετήσιας Έκθεσης για τις εργασίες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατά το έτος 2019.

Το πρωταρχικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές από τον κ.Χαλκιά αφορά την υιοθέτηση εδώ και μερικά χρόνια από μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στη δικαιοσύνη, καταργώντας αυτό που σήμερα έχουμε στο μυαλό ως «αίθουσα δικαστηρίου».

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτής της Ολλανδίας με την διαδικτυακή εφαρμογή «e-court», από το 2010 δεν είναι λίγες οι υποθέσεις εκείνες όπου τα μέρη υποβάλλουν γραπτώς όλα τα απαραίτητα έγγραφα που κρίνουν ότι θα στηρίξουν νομικά επαρκώς τις θέσεις τους.

Έκτοτε ακολουθεί μία σχετικά σύντομη επεξεργασία όλων των δεδομένων (εγγράφων-στοιχείων) δίχως την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση!

Ακόμη όμως κι αυτές οι αυτοματοποιημένες διαδικτυακές αποφάσεις που αφορούν ως επί το πλείστον υποθέσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικές διαφορές προωθούνται σε δημόσιο δικαστήριο για να επαληθευτούν από τους αρμόδιου υπαλλήλους.

Ωστόσο η αρχή έχει ήδη γίνει!

Ακολουθούν κι άλλες χώρες με πρωτοποριακά τέτοια συστήματα, τα οποία όμως ακόμη δεν είναι σε θέσει να βγάλουν αποφάσεις για δίκες που δεν αφορούν οικονομικές διαφορές για μικροποσά.

Μερικά παραδείγματα αφορούν ευρωπαϊκά κράτη όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Μ.Βρετανία, τα μοντέλα των οποίων θα μπορούσε σε πρώτο βαθμό να ακολουθήσει και η ελληνική δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις