Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;; Λουκέτο σε 45 καταστήματα βάζει η Πειραιώς / Κλείνει 41 καταστήματα η Εθνική


 Λουκέτο σε 45 καταστήματά της, σε διάφορες περιοχές της χώρας, βάζει η Πειραιώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ενώ είναι σε ισχύ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της τράπεζας.

Η νέα, δραστική συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας (ποσοστιαία είναι πάνω από το 8% του συνόλου) εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση και ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο, που ειδικά για τους εργαζόμενους των καταστημάτων τα οποία κλείνουν, τείνει να καταστεί υποχρεωτική. 

Οι συγκεκριμένοι τραπεζοϋπάλληλοι, χάνοντας την οργανική θέση τους, τίθενται στη διάθεση της διεύθυνσης προσωπικού, διατρέχοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ακόμα και εκτός της περιοχής κατοικίας τους, με τις επακόλουθες δυσχέρειες στη καθημερινότητά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης περιλαμβάνεται ειδικό κίνητρο δύο επιπλέον μηνιαίων μισθών για τους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν. Γενικά το προσωπικό της Πειραιώς που εργάζεται στο δίκτυο καταστημάτων πριμοδοτείται με 20% επιπλέον του βασικού ποσού-κινήτρου, για να αποχωρήσει.  

Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα (13/11) λήγει η προθεσμία συμμετοχής με ειδικό bonus 5%, η οποία παρατάθηκε για δύο μέρες. Στόχος της διοίκησης είναι η οικειοθελής αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, από τους 10.734 που αριθμούσε το προσωπικό της Πειραιώς στα τέλη του 2019. 

Αντιδράσεις από την περιφέρεια 

Η πλειονότητα των καταστημάτων της Πειραιώς που κλείνουν βρίσκονται στην περιφέρεια, με την απόφαση να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αυτοδιοίκηση και τις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες.  

Οι επιστολές διαμαρτυρίας για τα επικείμενα λουκέτα στα τραπεζικά καταστήματα, πέφτουν «βροχή» στη διοίκηση από διάφορες περιοχές της χώρας (Πάτρα, Άνδρος, Ορεστιάδα κλπ).  Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αναφέρει σε επιστολή του για το κλείσιμο υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια Έβρου: 

«Στο κατάστημα της συγκεκριμένης αμιγώς αγροτικής περιοχής, εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο αγρότες, καθώς αποτελεί υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, επαγγελματίες της περιοχής και σημαντικός αριθμός ατόμων τρίτης ηλικίας για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής αλλά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Οι πελάτες της Τράπεζας που κατοικούν στην περιοχή θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα της τράπεζας στην Ορεστιάδα.

Τη συγκεκριμένη μάλιστα περίοδο, δεδομένων των συνθηκών που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές στο μοναδικό υποκατάστημα της Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσλειτουργία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σημειώνεται, ότι η Πειραιώς έχει «κληρονομήσει» το δίκτυο της πρώην Αγροτικής, το οποίο εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της χώρας. Χρόνο με τον χρόνο, με το κλείσιμο καταστημάτων, μένοντας ακόμα και χωρίς ATM, οι κάτοικοι οδηγούνται σε τραπεζικό αποκλεισμό, ενώ επιδεινώνονται οι συνθήκες μαρασμού των περιοχών. 

Κλείνει 41 καταστήματα η Εθνική - Η εθελουσία γίνεται αναγκαστική

ουκέτο» σε 41 καταστήματα, από το κέντρο της Αθήνας ως απομακρυσμένες περιοχές, βάζει ξαφνικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε από σήμερα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Η χρονική σύμπτωση του κλεισίματος καταστημάτων με τη νέα εθελουσία αποτελεί καινοφανή πρακτική στο τραπεζικό σύστημα, επισημαίνουν συνδικαλιστές, καθώς για πρώτη φορά συνδέεται ευθέως το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η εθελουσία να γίνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναγκαστική.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ξαφνικά στους διευθυντές 41 καταστημάτων από τη διοίκηση ότι αυτά θα κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο χρόνος της ανακοίνωσης δεν ήταν... ανύποπτος, καθώς ήδη είχε αναβληθεί για λίγες ημέρες, υποτίθεται λόγω της πανδημίας, η ενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Τελικά, η Εθνική έγινε η πρώτη τράπεζα που συνδύασε χρονικά σε μικρή απόσταση, λίγων 24ώρων, την ανακοίνωση νέου προγράμματος κλεισίματος καταστημάτων με την παροχή κινήτρων αποχώρησης.

Τα καταστήματα που κλείνουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση στους διευθυντές τους, βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, από το κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές της Αττικής (Μητρόπολη, Σόλωνος, Καλύβια, Μαραθώνας, Πικέρμι), μέχρι περιοχές της επαρχίας, όπως Κόνιτσα, Βόνιτσα, Αμύνταιο και Παλαμάς Καρδίτσας. Το απασχολούμενο προσωπικό σε αυτά τα καταστήματα, αν υποτεθεί ότι θα αποχωρήσει με την εθελουσία, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το στόχο της διοίκησης για τουλάχιστον 800 αποχωρήσεις.

Η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση δεν αφήνει στους εργαζομένους των καταστημάτων πολλές επιλογές για το μέλλον τους: αν επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατεθούν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων σε μακρινές περιοχές, ή και να αλλάξουν εντελώς αντικείμενο, περνώντας από το δίκτυο σε άλλους τομείς. Ταυτόχρονα, η διοίκηση προσφέρει και το «καρότο» της προσαύξησης της αποζημίωσης αποχώρησης στους εργαζομένους καταστημάτων που κλείνουν.

Ως τώρα, όπως παρατηρούν συνδικαλιστές του τραπεζικού τομέα, οι διοικήσεις των τραπεζών συνδύαζαν τα εφαρμοζόμενα προγράμματα συρρίκνωσης του δικτύου με τα κίνητρα που προσφέρουν για την αποχώρηση εργαζομένων από καταστήματα που κλείνουν. Ανάλογη προσαύξηση της αποζημίωσης εφαρμόσθηκε και στο τελευταίο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς για το προσωπικό καταστημάτων που κλείνουν.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα κλεισίματος καταστημάτων ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά και μόλις λίγα 24ωρα πριν την ενεργοποίηση προγράμματος εθελουσίας, όπως συμβαίνει τώρα στην Εθνική. Με αυτό τον τρόπο, το κλείσιμο καταστημάτων μετατρέπεται από μια συνήθη τραπεζική πρακτική αναδιάρθρωσης λειτουργιών σε ένα μηχανισμό άμεσης «καθοδήγησης» προς τους υπαλλήλους που η διοίκηση επιδιώκει να απομακρύνει, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αποχώρησης να χάνει τον εθελοντικό χαρακτήρα του και να μετατρέπεται σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης συγκεκριμένων εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ισχυρής πίεσης να αποδεχθούν όσα επιχειρεί να επιβάλει η τράπεζα, ή να ρισκάρουν μια εργασιακή περιπέτεια.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις