Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ vs Mπάιντεν - Ξεκινά η «μάχη» των αποτελεσμάτων (live)

ΑΠΟ ΤΟ CNN Για μια μακρά νύχτα αναμονής των αποτελεσμάτων προετοιμάζονται οι ΗΠΑ – και ο υπόλοιπος πλανήτης- την ώρα που η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία

αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ.

Ήδη 102 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πριν από την 3η Νοεμβρίου ενώ τα μηνύματα από τις κάλπες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι πολιτείες - κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

«Ακούω ότι τα πάμε πολύ καλά στη Φλόριντα και τα πάμε πολύ καλά και στην Αριζόνα. Πάμε απίστευτα καλά στο Τέξας. Νομίζω ότι πάμε καλά παντού. Νομίζω ότι θα έχουμε μια υπέροχη βραδιά. Αισθάνομαι πολύ καλά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους από την έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του στη Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ διαμήνυσε στην Αμερική ότι «όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι και η νίκη φέρνει ενότητα».

Αισιόδοξος ο Τζο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν φέτος «από οποιαδήποτε στιγμή στην αμερικανική ιστορία».

Μιλώντας από την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο πλήθος που τον επευφημούσε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερες από 150 εκατομμύρια ψήφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 - 30 ετών, καταγράφουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, καθώς επίσης ότι το 54% των ψηφοφόρων είναι μέχρι στιγμής γυναίκες.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος των ΗΠΑ» και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα:

«Απλά πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, μπράβο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην έδρα του στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέ.

00:41
Βέργου Ελένη

Ανησυχία στο «στρατόπεδο» Μπάιντεν για τη Φλόριντα

Ο Τζο Μπάιντεν πηγαίνει στο σπίτι του για να παρακολουθήσει από εκεί τις εξελίξεις, όπως γράφει το CNNi.

Σκοπεύει να κάνει μια σύντομη στάση σε ένα υδάτινο πάρκο στο Γουίμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα προχωρήσει σε δηλώσεις από εκεί.

Η υπεύθυνη της προεκλογικής του καμπάνιας, Τζεν Ο’ Μάλεϊ είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο ίδιος ο υποψήφιος δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει σε δηλώσεις.

Το «στρατόπεδο» Μπάιντεν πιστεύει πως γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πολιτεία της Φλόριντα -μια από τις πολιτείες «κλειδιά» της εκλογικής αναμέτρησης.

«Είναι δύσκολα για εμάς. Ο κόσμος ψηφίζει ακόμη» είπε μέλος της προεκλογικής του καμπάνιας.

00:26
Βέργου Ελένη

Γκάφα Μπάιντεν: Παρουσίασε το νεκρό γιό του και μπέρδεψε τις εγγονές του

Αλλεπάλληλες γκάφες έκανε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φιλαδέλφεια, καθώς μπέρδεψε τις εγγονές του και παρουσίασε τον γιο του, τον Μπο που έχει πεθάνει από το 2015.

«Ιδού ο γιος μου, Μπο Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί από εσάς βοηθήσατε να εκλεγεί στη Γερουσία του Ντέλαγουερ. Ιδού η εγγονή μου, η Νάταλι», είπε, αγκαλιάζοντας από τους ώμους μια άλλη εγγονή του, τη Φίνεγκαν.

Αντιλαμβανόμενος τι συνέβη, ο 77χρονος βετεράνος πολιτικός, συνέχισε, εμφανώς συγχυσμένος:

«Α, όχι, περιμένετε, δεν είναι αυτή».

Και αγκάλιασε τη «σωστή» εγγονή, τη Νάταλι, που είναι κόρη του Μπο.

Ο Μπάιντεν είναι γνωστός για τις γκάφες του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε πολύ στενή σχέση με τον γιο του, τον Μπο, για τον οποίο μιλάει συχνά στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.

Ο Μπο Μπάιντεν, πρώην γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στο Ιράκ με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, όμως πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.

00:23
Μάγδα Μπακούση

Αισιόδοξος ο Τζο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότεροι άνθρωποι θα ψηφίσουν φέτος «από οποιαδήποτε στιγμή στην αμερικανική ιστορία».

Μιλώντας από την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο πλήθος που τον επευφημούσε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχής με περισσότερες από 150 εκατομμύρια ψήφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 - 30 ετών, καταγράφουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, καθώς επίσης ότι το 54% των ψηφοφόρων είναι μέχρι στιγμής γυναίκες.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα αναδειχθεί Πρόεδρος των ΗΠΑ» και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα: «Απλά πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε, μπράβο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Ο Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στην έδρα του στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ για την εκλογική βραδιά.

00:23
Μάγδα Μπακούση

Το τελευταίο μήνυμα του Τραμπ

«Ακούω ότι τα πάμε πολύ καλά στη Φλόριντα και τα πάμε πολύ καλά και στην Αριζόνα. Πάμε απίστευτα καλά στο Τέξας. Νομίζω ότι πάμε καλά παντού. Νομίζω ότι θα έχουμε μια υπέροχη βραδιά. Αισθάνομαι πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από την έδρα της προεκλογικής εκστρατείας του στη Βιρτζίνια.

Ο Τραμπ διαμήνυσε στην Αμερική ότι «όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι και η νίκη φέρνει ενότητα».

00:19
Βέργου Ελένη

Οι πολιτείες - κλειδιά

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, ο Τραμπ μπορεί να χάσει τη λαϊκή ψήφο (όπως είχε γίνει και το 2016), αλλά οι πιθανότητες επανεκλογής του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Για να αναδειχθεί πρόεδρος, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων: να εκλέξει δηλαδή τουλάχιστον 270 σε σύνολο 538 «μεγάλων εκλεκτόρων».

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν μια χούφτα Πολιτείες, όπου οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Απόψε τη νύχτα, όλα τα βλέμματα θα είναι αρχικά στραμμένα στη Φλόριντα (29 εκλέκτορες).

Αν δεν καταφέρει να κερδίσει την Πολιτεία αυτή, όπως έκανε το 2016, η επανεκλογή ίσως αποδειχθεί ανέφικτη για τον Τραμπ.

Στην περίπτωση που διατηρήσει τη Φλόριντα, η επόμενη Πολιτεία κρίσιμης σημασίας είναι η Πενσιλβάνια. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν, όμως η διαφορά του από τον Τραμπ εμπίπτει στο περιθώριο στατιστικού σφάλματος.

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα για την εκλογή 14 γερουσιαστών, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν αρκετές πιθανότητες να κερδίσουν αρκετές έδρες.

Και αυτό επειδή τα περιθώρια κινήσεων του μελλοντικού προέδρου θα εξαρτηθούν από το ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αμέσως μόλις κλείσουν τα εκλογικά τμήματα σε ορισμένες περιφέρειες του Κεντάκι και της Ιντιάνα, στις 18.00 τοπική ώρα (01.00 ώρα Ελλάδας).

Στις περισσότερες Πολιτείες οι κάλπες θα κλείσουν μέχρι τις 21.00 (τοπική ώρα) οπότε θα αρχίσουν τις επόμενες ώρες να ανακοινώνονται αποτελέσματα.

Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη Πολιτεία, θα ψηφίζει μέχρι τις 06.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ενώ στη Χαβάη και την Αλάσκα, που όμως αναδεικνύουν ελάχιστους εκλέκτορες, η ψηφοφορία θα συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ώρα.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι αρκετά ξεκάθαρες για την πρόθεση ψήφου σε 38 από τις 50 Πολιτείες, απομένουν 12 τις οποίες παρακολουθούν στενά τα επιτελεία και οι παρατηρητές: η πρώτη που θα δώσει αποτελέσματα είναι η Τζόρτζια, όπου οι κάλπες κλείνουν στις 02.00, η Φλόριντα (διαφορετικές ώρες ανάλογα με την περιφέρεια) και η Βόρεια Καρολίνα.

Θα ακολουθήσει η Αριζόνα, όπου η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 04.00.

00:18
Βέργου Ελένη

Αντίθετες προσδοκίες

Σε όλη τη χώρα, οι πολίτες συνέρρευσαν στα εκλογικά κέντρα, έχοντας αντίθετες προσδοκίες.

«Θέλω να διώξουμε τον Τραμπ», είπε η Βερόνικα Κάστρο, μια 37χρονη εκπαιδευτικός από το Ίστον της Πενσιλβάνιας. «Δεν θα περάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια μ’ αυτόν!», πρόσθεσε.

Στη Φλόριντα, η Κλάρα Χιμένες, Αμερικανίδα κουβανικής καταγωγής, ψήφισε με υπερηφάνεια τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο:

«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο με πυγμή, που υπερασπίζεται και αγαπάει τη χώρα του», είπε.

Σχεδόν παντού, οι ψηφοφόροι δυσπιστούν για τη στάση που θα τηρήσει το «αντίπαλο» στρατόπεδο. «Ο Τραμπ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κερδίσει, είναι τρομακτικό», σχολίασε η Νεοϋορκέζα Μέγκαν Μπερνς-Μπόρντεραν, που ψηφίζει Δημοκρατικούς.

Ο πρόεδρος επιμένει εδώ και μήνες, χωρίς όμως να παράσχει αποδείξεις, ότι η επιστολική ψήφος θα προκαλέσει μαζική νοθεία και αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια δικαστική μάχη μετά τις εκλογές, εφόσον φυσικά ηττηθεί. Σήμερα πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανακηρύξει τη νίκη του πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, όπως είκαζαν πολλά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίζουμε παιχνίδια», είπε. Όμως οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν το αποτέλεσμα» κατά τη διάρκεια της νύχτας και «Όλος ο κόσμος περιμένει», πρόσθεσε αμέσως μετά.

Οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων γιατί σε ορισμένες Πολιτείες επιτρέπεται να συνεχιστεί η καταμέτρησή και εκείνων που θα φτάσουν όχι μόνο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες.

Απτή ένδειξη του φόβου και του άγχους που προκαλούν αυτές οι εκλογές, τα εμπορικά καταστήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, οχυρώθηκαν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται μήπως σημειωθούν μετεκλογικές ταραχές.

Καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία, η Αμερική έδινε την εντύπωση μιας χώρας διχασμένης μεταξύ δύο διαφορετικών στρατοπέδων που δεν μιλιούνται πια μεταξύ τους. Επί μήνες, ο Τραμπ μιλούσε για τον κίνδυνο μιας «ριζοσπαστικής αριστεράς», πρόθυμης να μετατρέψει τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο σε μια νέα «Βενεζουέλα».

Μολονότι είναι πρόεδρος εδώ και τέσσερα χρόνια, εξακολουθεί να αυτοπροβάλλεται ως το «αουτσάιντερ» που μάχεται «το διεφθαρμένο κατεστημένο».

Από την άλλη, ο Μπάιντεν, με την ενεργή στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιεί συνεχώς για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τους δημοκρατικούς θεσμούς μια δεύτερη θητεία του Τραμπ, τον οποίο χαρακτηρίζει «τον χειρότερο πρόεδρο» στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν, που εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα των Δημοκρατικών, έχει μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του.

00:16
Βέργου Ελένη

Μακρά αναμονή

Σπανίως οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τόσο καθοριστική επιλογή: πιο διχασμένοι από ποτέ, συνέρρευσαν σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός τους, ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν, που τους υπόσχονται δύο αντίθετα πολιτικά οράματα.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια μακρά νύχτα αναμονής των αποτελεσμάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν πολύ.

Στο τέλος των τεσσάρων ετών μιας προεδρίας πέρα από τις συνηθισμένες και μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που περιπλέχθηκε λόγω της πανδημίας, αυτές οι ιστορικές προεδρικές εκλογές κατέγραψαν ήδη ένα ρεκόρ: περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δι αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το πρωί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Fox, ότι έχει «πολύ ισχυρές πιθανότητες» να κερδίσει αυτές τις εκλογές, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με δημοψήφισμα για την προεδρία του.

«Αυτή είναι η πολιτική, είναι εκλογές, ποτέ δεν ξέρεις», σχολίασε λίγο αργότερα, επισκεπτόμενος ένα γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων στα προάστια της Ουάσινγκτον.

Οπλισμένος με την αδιαμφισβήτητη ενέργειά του, ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος βασίζεται στο πάθος των υποστηρικτών του, ένα πάθος που υποδαύλισε ο ίδιος με την πρωτοφανούς επιθετικότητας εκστρατεία του, προκειμένου να κάνει την έκπληξη, όπως και πριν από τέσσερα χρόνια.

Το φαβορί των δημοσκοπήσεων, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, βασίζεται στην απόρριψη του αντιπάλου του από ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος για να επιτύχει μια «συντριπτική νίκη».

«Θέλω να αποκαταστήσω το ηθικό και την τιμή του Λευκού Οίκου», είπε σήμερα, από τη γενέτειρά του, το Σκράντον της Πενσιλβάνιας. Στη συνέχεια, ο βετεράνος της πολιτικής πήγε στο σπίτι όπου μεγάλωσε και άφησε το εξής μήνυμα: «Από αυτό το σπίτι στον Λευκό Οίκο, Θεού θέλοντος».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις