Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020

Απόλυτο «Βατερλό» της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες: Χειρότερο από το προσχέδιο το τελικό κείμενο - «Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» λένε από την κυβέρνηση

 Ως «ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, για τις κυρώσεις στη γειτονική χώρα και έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (11/12).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Καμία κύρωση σε Τουρκία

Ένα νέο «Βατερλό» είχε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες καθώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οπως είχε γράψει πρώτο το pronews.gr, εδώ και μέρες δεν υπήρξε καμία κύρωση στην Τουρκία (δεν το συζητάμε για εμπάργκο όπλων).

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε το ελάχιστο, να αναφερθεί ο χώρος ή μέρος του χώρου που κάνει έρευνες το Oruc Reis ως «ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Μάλιστα το τελικό κείμενο ήταν χειρότερο κι από τα προσχέδιο που κυκλοφορούσε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο και προέβλεπε, την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου να εξετάσει άμεσα την επέκταση των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που τώρα πάει για τον Μάρτιο του 2021, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν η συνήθης «σκληρή γλώσσα», καθώς η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για ανάπτυξη συνεργασίας με την Άγκυρα! 

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις προσώπων, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Τι αποφασίστηκε

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να αποκλιμακώσει τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και, κυρίως, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, και προτρέπει την Άγκυρα να συνεχίσει ομαλά τις απευθείας διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα.

Ακόμα, ο οργανισμός «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρομετανάστευσης».

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019.

Επιπλέον, ο ύπατος εκπρόσωπος τη Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υποβάλουν έκθεση για τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του οργανισμού με την Τουρκία έτσι ώστε στην επόμενη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο, να αποφασιστεί τυχόν επέκταση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο συμπερασμάτων.

Συν τοις άλλοις, η Ε.Ε. καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο και στο κείμενο συμπερασμάτων προστίθεται πως το «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία».

Επιπροσθέτως, ζητείται ακόμα από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις