Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Η ήττα της κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής για κυρώσεις στη Τουρκία φέρνει τα τουρκικά γεωτρύπανα στις ελληνικές θάλασσες


 Mια μεγάλη ήττα της Ελλάδας και μια μεγάλη προσωπική ήττα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί η άρνηση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την στρατικοποίηση της επεκτατικής πολιτική της και την καταπάτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, των ελληνικών νόμιμων δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας που έχουν αποδώσει διεθνείς οργανισμοί και συνθήκες στην χώρα μας.

Μια ήττα η οποία θα επιτρέψει στη Τουρκία να επανέλθει πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να προχωρήσει ακόμα και σε γεωτρήσεις έξω από το Καστελόριζο ή και νότια της Κρήτης.

Ουσιαστικά η άρνηση της ΕΕ (βασικά της Γερμανίας, για να ξέρουμε τι λέμε) για κυρώσεις στην Τουρκία και η ελληνική στρατιωτική αδυναμία (μετά από ένα δεκαετές αυτοεμπάργκο όπλων για το οποίο επίσης βασικά υπεύθυνη είναι η Γερμανία) θα επιτρέψει την «Βερολινοποίηση» του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο).

Θα είναι νησίδες ελληνικού εδάφους, μέσα σε μια τουρκική «θάλασσα» κυριολεκτικά και μεταφορικά, με κανένα ελληνικό δικαίωμα επί αυτής, όπως το Δυτικό Βερολίνο ήταν μια νησίδα ελεύθερου εδάφους μέσα σε μία κομμουνιστική «θάλασσα» κατά την διάρκεια του ψυχρού «πολέμου»

Αλλωστε την Άγκυρα δεν την απασχολεί η ύπαρξη μερικών δεκάδων χλμ. χερσαίου εδάφους και μερικών εκατοντάδων κατοίκων (περί τους 500 και στα τρία νησιά) ελάχιστα μίλια από τις ακτές της. Την απασχολεί η αρπαγή του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. 

Πριν λίγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χ.Ακάρ δήλωσε ότι «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν το είπε ο υπουργός Ενέργειας, το είπε ο υπουργός Άμυνας.

«Με το όπλο στο χέρι» η Τουρκία δηλώνει ότι κατακτά αυτό που νομίζει ότι της ανήκει.

Και η ΕΕ «σφραγίζει» τις απαιτήσεις της, ίσως γιατί η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη σε πληθυσμό κι ενδιαφέρον, ίσως γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ εκτεθειμένες στη Τουρκία (κατέχουν περισσότερα από 100 δισ. τουρκικού χρέους) ίσως γιατί οι Γερμανοί θέλουν να διατηρήσουν την κορυφαία θέση στις εμπορικές συναλλαγές με μία χώρα 83 εκατ. κατοίκων, ίσως γιατί απλά είναι φιλότουρκοι.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Το ζήτημα είναι ότι αυτά δεν τα ήξερε η ελληνική κυβέρνηση πριν συρθεί στην ανόητη τακτική αιτήματος εμπάργκο όπλων (αν είναι δυνατόν) στη Τουρκία και αίτησης κυρώσεων;

Ίσως γιατί αισθάνεται ένοχη που δεν υπερασπίστηκε ενόπλως τα ελληνικά δικαιώματα όταν της τα έκλεβε η Τουρκία τους περασμένους μήνες.

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης έφτασε να παρακαλά για κυρώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να επιβληθούν:

«Εδώ πέρα το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: η αξιοπιστία της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουνε συνέπειες και ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

​Τώρα λοιπόν θα φανεί αν πραγματικά αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sund servanda», είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα υπάρξει από πλευράς κυρώσεων; Μάλλον κάποιες κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Αδιάφορες και ουσιαστικά μηδενικές.

Και τα τουρκικά γεωτρύπανα, έρχονται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις