Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κομισιόν: Να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι φαρμακευτικές ότι δεν έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι συμβαίνει


 Ένα συνεχές θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τις παραδόσεις.

Σαφές και αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες έστειλε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στη σκιά του ζητήματος το οποίο προέκυψε με την AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. 

Η κα Κυριακίδου χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη».

«Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι άποψη που συνιστά πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις επειδή υπάρχει η συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή».

Στο μήνυμά της με πολλούς αποδέκτες, καθώς πρόβλημα έχει προκύψει και με τις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer, σημειώνει ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Ένταση με φαρμακευτικές για το εμβόλιο κορονοϊού

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Πρόσφατο κεφάλαιο είναι αυτό που άνοιξε με την ανακοίνωση της AstraZeneca πως θα μειώσει κατά 60% τις παραδοτέες δόσεις του εμβολίου, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή.

Επιπλέον, η ΕΕ είναι ενοχλημένη καθώς υποψιάζεται πως μέρος των εμβολίων που προορίζονταν για τα 27 κράτη-μέλη της κατέληξε σε άλλες χώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριότ, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά πως έγινε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος επεσήμανε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι δεσμευτική ως προς το χρονικό πλαίσιο παράδοσης των εμβολίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις