Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

CNN - Δεύτερη δίκη Τραμπ: Τι ξέρουμε, τι πρέπει να περιμένουμε

 


Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία για τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο πλησιάζει. Τι πρέπει να περιμένουμε;

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμφθηκε σε δίκη δύο φορές, δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Τραμπ ότι με τις αιτιάσεις του για εκλογική νοθεία και απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου ενθάρρυνε τη βία και υποδαύλισε την οργή του πλήθους που εισέβαλε στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.

Κατά την ιστορική μάλιστα ψηφοφορία που οδήγησε στην παραπομπή του, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ. Το BBC κάνει έναν απολογισμό των όσων γνωρίζουμε ως τώρα.

Τι πρόκειται να δούμε;

Η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία ξεκινά την Τρίτη.

Ο Τραμπ θα καταδικαστεί αν με πλειοψηφία 2/3 η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του.

Αν συμβεί αυτό, οι γερουσιαστές έχουν το δικαίωμα να του απαγορεύσουν δια παντός να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Ποια είναι η κατηγορία;

Ο Τραμπ θεωρείται από τους Δημοκρατικούς ως «προσωπικά υπεύθυνος» για την εξέγερση στο Καπιτώλιο.

Σε ένα νομικό σύντομο προδικαστικό δικαστήριο, ανέφεραν ότι η επανειλημμένη άρνησή του να αποδεχτεί το αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές οδήγησε σε «υποκίνηση εξέγερσης ενάντια στη δημοκρατία που ορκίστηκε να προστατεύσει».

Στη δίκη, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι το «εξαγριωμένο πλήθος» ήταν έτοιμο για βία αν εκείνος άναβε ένα σπίρτο.

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα», αναφέρεται. «Όταν άλλες προσπάθειες για την ανατροπή της προεδρικής εκλογής απέτυχαν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποκίνησε μία επίθεση στο Καπιτώλιο».

Παρόλο που δεν βρίσκεται πια στον προεδρικό θώκο, οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι «ένας πρόεδρος πρέπει να απαντήσει διεξοδικά για τη συμπεριφορά του στο αξίωμα από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία».

Ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ;

Η νομική ομάδα του Τραμπ πρόκειται να απορρίψει την εναντίον του υπόθεση ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι ένας ιδιώτης.

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η Γερουσία δεν μπορεί πια να δράσει εναντίον του καθώς «δεν κρατά δημόσιο αξίωμα από το οποίο δεν μπορεί να καθαιρεθεί».

Επίσης, θα υποστηρίξουν ότι οι τοποθετήσεις του πριν την εισβολή δεν υποκίνησαν τους υπερασπιστές του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει και στο παρελθόν ανάλογους ισχυρισμούς λέγοντας ότι τα σχόλιά του ήταν «παντελώς κατάλληλα».

Μπορεί να δικαστεί τώρα που αποχώρησε;

Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί και το αμερικανικό σύνταγμα δεν κάνει κάποια ανάλογη αναφορά.

Το 1974, οι διαδικασίες παραπομπής κατά του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον σταμάτησαν όταν εκείνος παραιτήθηκε.

Επομένως, ο Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί αυτήν την περίπτωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η δίκη του είναι αντισυνταγματική.

Κάποιοι πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι, έχουν ωστόσο παραπεμφθεί μετά την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Θα δώσει στοιχεία ο Τραμπ;

Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θέλει η άλλη πλευρά. Την Πέμπτη έστειλε επιστολή ζητώντας του να καταθέσει «ενόρκως» σε αμοιβαία αποδεχτό χρόνο και τόπο την επόμενη εβδομάδα.

Το αίτημα των Δημοκρατικών βουλευτών που έχουν το ρόλο του εισαγγελέα στη δίκη αυτή απορρίφθηκε ως «διαφημιστικό κόλπο».

«Ο πρόεδρος δεν θα καταθέσει σε μια αντισυνταγματική διαδικασία» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ.

Σε ανοιχτή επιστολή τους, οι συνήγοροι του Τραμπ Μπρους Κάστρο και Ντέιβιντ Σόεν χαρακτήρισαν το αίτημα «τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».

Οι Δημοκρατικοί σκέφτονται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την άρνηση του Τραμπ ως επιπλέον απόδειξη της αλήθειας των ισχυρισμών τους.

Οι εισαγγελείς έχουν την εξουσία να τον υποχρεώσουν σε κατάθεση, αλλά αυτό θεωρείται απίθανο.

Μπορεί η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ;

Οι Δημοκρατικοί κατέχουν τα μισά από τα 100 έδρανα της Γερουσίας επομένως χρειάζονται τις ψήφους 17 Ρεπουμπλικανών.

Αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο για ένα κόμμα που στην πλειοψηφία του δημοσίως παραμένει πιστό στον Τραμπ.

Ωστόσο, δέκα Ρεπουμπλικανοί στήριξαν την παραπομπή και αρκετοί ακόμη έχουν δείξει ότι είναι ανοικτοί σε αυτό.

Μπορεί ο Τραμπ να ξαναθέσει υποψηφιότητα αν καταδικαστεί;

Αν όντως καταδικαστεί από τη Γερουσία, οι δικαστές με νέα ψηφοφορία θα μπορούν να μπλοκάρουν και την πιθανότητα αυτή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα το 2024, και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συνέπεια της παραπομπής του.

Αν καταδικαστεί, στη δεύτερη ψηφοφορία θα αρκεί μια απλή πλειοψηφία που θα κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ μακριά από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα δια παντός.

Επομένως οι ψήφοι των 50 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και της Κάμαλα Χάρις θα αρκούσαν για να γίνει κάτι τέτοιο.

Τι θα γίνει με τις παροχές του;

Έγινε λόγος για τον κ. Τραμπ να χάσει παροχές που χορηγήθηκαν στους προκατόχους του βάσει του νόμου του 1958 για τους πρώην προέδρους, ο οποίος περιλαμβάνει σύνταξη και ασφάλιση υγείας, και ενδεχομένως μια ισόβια ασφάλεια σε βάρος των φορολογουμένων.

Ωστόσο, ο κ. Τραμπ είναι πιθανό να διατηρήσει αυτά τα οφέλη εάν καταδικαστεί μετά την αποχώρησή του.

Για ποιο λόγο είχε παραπεμφθεί την πρώτη φορά;

Για μυστικές συμφωνίες με την Ουκρανία, παρόλο που και πάλι είχε αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, είχε κατηγορηθεί ότι άσκησε πίεση στον ηγέτη της χώρας να ανοίξει μία έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλό του στον Λευκό Οίκο, και τον γιο του Χάντερ.

Ως αντάλλαγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είχε προσφέρει στρατιωτική βοήθεια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον είχε παραπέμψει και η ελεγχόμενοι από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία τον είχε αθωώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις