Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ελληνικό #MeToo: Το βαρύ κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Λιγνάδη και η κατάθεση του Σπύρου Μπιμπίλα


 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου μετά τις κατηγορίες για δύο βιασμούς εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο (20/02) και, την Κυριακή (21/02), πήρε προθεσμία για να απολογηθεί, τη στιγμή που ο Σπύρος Μπιμπίλας πρόκειται να καταθέσει στις εισαγγελικές Αρχές, τη Δευτέρα (22/02), ως πρόεδρος του ΣΕΗ.

Η υπόθεση του ελληνικού #MeToo στον χώρο του θεάτρου περνά επίσημα, τη Δευτέρα (22/02), στη φάση της εισαγγελικής διερεύνησης τόσο με τη σύλληψη του ηθοποιού-σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη όσο και με την κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρου Μπιμπίλα. 

Tην Τετάρτη απολογείται ο Λιγνάδης

Αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή βρίσκεται ο Λιγνάδης, η υπόθεση του οποίου έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης καθώς, φορώντας χειροπέδες, οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής (21/02) στην Ευελπίδων και πήρε προθεσμία για να ενημερωθεί σχετικά με τις κατηγορίες και επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου παραμένει κρατούμενος έως την απολογία του.

Ακόμα, ο Λιγνάδης αρνείται κάθε κατηγορία, μέσω του συνηγόρου του Νίκου Γεωργουλέα και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη (24/02), στις 12:00.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο δικηγόρος του ηθοποιού θα λάβει, τη Δευτέρα (22/02), αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του εντολέα του έτσι ώστε να οργανώσει την απολογία του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.



Τι αναφέρει το ένταλμα σύλληψης για τον Λιγνάδη
Για «εμμονή και εγκληματική ροπή επί πολλά έτη» φέρεται να κάνει λόγο το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τον Λιγνάδη και οι εισαγγελικές Αρχές υποστηρίζουν πως έχουν προκύψει «σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή». 

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ την Κυριακή (21/02), οι Αρχές αναφέρονται και σε «άσκηση βίας σε βάρος ανηλίκων και για κακοποίησή τους σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας».

Επιπλέον, στο ένταλμα σύλληψης επισημαίνεται ότι ο ηθοποιός-σκηνοθέτης «προσέγγιζε μεθοδικά και συστηματικά τα ανήλικα θύματά του, κυρίως αλλοδαπούς, εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία τους και την επαγγελματική του ιδιότητα».

Όπως υποστηρίζεται, ο συλληφθείς «αφού καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης, στη συνέχεια είτε ασκώντας βία είτε οδηγώντας τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας, τα κακοποιούσε σεξουαλικά».

Ακόμα, οι εισαγγελείς θεωρούν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ο συλληφθείς έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Δύο μηνύσεις κατατέθηκαν εις βάρος του Λιγνάδη
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον ηθοποιό-σκηνοθέτη προέκυψαν από δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία για βιασμό δύο ανήλικων το 2010 και το 2015. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Σάββατο (20/02), η πρώτη πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου μαθητή εκείνη τη χρονική περίοδο.

Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη, στις αρχές του μήνα. 

Σε αυτήν την περίπτωση, η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Η δεύτερη μήνυση που κατατέθηκε, την Παρασκευή (19/02), ήταν ο καταλύτης για τις εξελίξεις, καθώς οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων, που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη εκείνη μιας γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Καταθέτει σήμερα ο Μπιμπίλας
Σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουΐντες έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (22/02), στις 11:00, και είναι αυτή του Μπιμπίλα. 

Χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το ΟPEN την Κυριακή (21/02), ο Μπιμπίλας ως πρόεδρος του ΣΕΗ αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο και έχει κληθεί να παραδώσει όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του Σωματείου.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν στον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο Μπιμπίλας, κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά στο αποκαλούμενο ελληνικό #MeToo στον θεατρικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις