Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Σοβαρό επεισόδιο: Τουρκικό πολεμικό πλοίο αρνήθηκε ασκήσεις με Ισραηλινούς

 


Παναγιώτης Νάστος 

Στα πλαίσια άσκησης του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ (SNMG2) επισκέφτηκε τη Χάιφα στις 15-17 Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσει κοινή άσκηση. 

Η Τουρκία άρχισε να ασκεί βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ισραήλ, ως μέτρο εναντίον του Τελ Αβίβ μετά από την κρίση του 2010  με το περιστατικό "Mavi Marmara", στο οποίο ένας στολίσκος ανθρωπιστικής βοήθειας κατευθύνθηκε προς τη Γάζα για να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Τότε δέχθηκε επίθεση από ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ακτιβιστών  δημιουργώντας μια πικρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών, που παραδοσιακά απολάμβαναν στενούς δεσμούς.

Κοινή εκπαίδευση ΝΑΤΟ-Ισραήλ που δεν συμμετείχε η Τουρκία 

Την άφιξη των πλοίων του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Χάιφα ακολούθησε μια κοινή άσκηση (PASSEX). Το τουρκικό πλοίο της ομάδας, το TCG Gaziantep, έφυγε από το SNMG2 χωρίς να πάει στη Χάιφα και επέστρεψε στη ναυτική βάση της Τουρκίας, Aksaz.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, το TCG Kemalreis θα ενταχθεί στην ομάδα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Ενώ η Τουρκία απέσυρε το βέτο του στο Ισραήλ για κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, απέφυγε να επισκεφτεί το πλοίο της το ισραηλινό λιμάνι για να δείξει ότι οι σχέσεις δεν έχουν επανέλθει ακόμα στο φυσιολογικό.

Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, οι προσπάθειες της Τουρκίας να διαλύσει έναν συνασπισμό που δημιουργήθηκε εναντίον της στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ στις διεθνείς αγορές, έχει αυξήσει τις προσδοκίες για ομαλοποίηση των δεσμών και ώθησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει μικρά βήματα προς την προσέγγιση.

Η διαμάχη για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία ήταν ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα σε αντάλλαγμα έχει σχεδιάσει την εξομάλυνση των σχέσεων της με το Ισραήλ.


Την περασμένη εβδομάδα, πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από προεδρικές πηγές, επιβεβαίωσαν ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διμερείς διπλωματικές συνομιλίες τον Μάρτιο.

Ο Μεσούτ Χακκί Κασίν, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής, δήλωσε ότι εάν το Ισραήλ έκανε θετικό βήμα, η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει δύο. Ο Κάσνι είπε επίσης ότι θα ήταν δυνατόν για την Άγκυρα να διορίσει πρέσβη στο Τελ Αβίβ τον Μάρτιο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!

Οι δύο χώρες ανήκαν στην ίδια πλευρά μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου τουρκικά και ισραηλινά αεροσκάφη παρείχαν πληροφορίες στο Αζερμπαϊτζάν για την καταπολέμηση των αρμενικών δυνάμεων". 

Εκτίμηση 

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αφού πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει το κλειδί για τον εξευμενισμό των ΗΠΑ και την σταδιακή άρση της διπλωματικής απομόνωσης της. Πιστεύει ο Ερντογάν ότι θα μπορέσει  να πετύχει να αλλάξει την όδευση του East-Med κατευθύνοντας τον προς την Τουρκία.

Επίσης μόλις σήμερα έγινε ευρέως γνωστό ότι η Τουρκία κατέφυγε σε λομπίστες στις ΗΠΑ, προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των Αμερικανικών  μαχητικών  stealth F-35.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις