Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Su-57 στην Τουρκία; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συμβεί το 2024


 Παναγιώτης Νάστος

Η Ρωσία θα προσφέρει μια έκδοση εξαγωγής του μαχητικού της Su-57E το 2025

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές, κυρίως Ρώσοι, πιστεύουν ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αποκτήσει Ρωσικά  μαχητικά 4 ++ Su-57 έως τα μέσα του 2024, σύμφωνα με άρθρο στο ρωσικό site, Αvia.Pro.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, η Τουρκία έχει το απόλυτο δικαίωμα να ολοκληρώσει το πρώτο αεροπλανοφόρο TCG Anadolu. Το Middle East Eye αναφέρει ότι η Άγκυρα είναι πιθανό να εντάξει επιχειρησιακά το TCG Anadolu, αυτό ή το επόμενο έτος. 

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση στα Αμερικανικά  μαχητικά F-35, αφού οι ΗΠΑ την απέβαλλαν από το πρόγραμμα των εν λόγω αεροσκαφών, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναλυτές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίζονται ότι εάν η Τουρκία δεν αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη, είτε καθέτου αποπροσγείωσης είτε μαχητικά που θέλουν μικρό διάδρομο για την αποπροσγείωσή τους, το τουρκικό αεροπλανοφόρο θα είναι ουσιαστικά ένα φορτηγό πλοίο.

Η Άγκυρα έχει την επιλογή να διαπραγματευτεί με το Πεκίνο για να αποκτήσει μαχητές J-20 πέμπτης γενιάς. Ωστόσο, οι Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία και η Κίνα δεν βρίσκονται στις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις, οπότε αυτό είναι μάλλον απίθανο.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Είναι δυνατή η απόκτηση Su-57 από την Τουρκία;

Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ δυνατή, αν και οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες. Πρέπει να εξετάσουμε την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία από διαφορετικές οπτικές γωνίες - οικονομικά και πολιτικά.

Η Τουρκία βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, ενώ η αξία της τουρκικής λίρας μειώνεται και οι μισθοί δεν αλλάζουν. Οι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο λένε ότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε σοβαρή ύφεση.

Η Άγκυρα έχει σχέδια για το δικό της μαχητικό πέμπτης γενιάς. Ωστόσο, το έργο είναι τόσο πίσω, που ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές λένε ότι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα άλυτο πρόβλημα, ειδικά στον τομέα του κινητήρα που απαιτείται για αυτό. Οι Τούρκοι έχουν επενδύσει επίσης πολλά χρήματα μέχρι στιγμής και είναι πραγματικά στα σπάργανα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία να αναπτύξει τον κινητήρα. Οι Τούρκοι μπορεί να περιμένουν τον Izdelie 30, τον κινητήρα που θα τροφοδοτεί το ρωσικό Su-57 από το 2022. Αλλά ακόμα κι αν ο Izdelie 30 είναι έτοιμος, δεν υπάρχει τρόπος να είναι συμβατός αυτός ο κινητήρας με το τουρκικό μαχητικό.

Φυσικά, έρχονται οι ακόλουθες επιλογές, αγοράζοντας ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Το F-35 είναι εκτός της εξίσωσης και το κινεζικό J-20 - επίσης. Η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ρωσία παραμένουν. Οι δύο πρώτες χώρες σημειώνουν πρόοδο. Η Νότια Κορέα αναμένει να δοκιμάσει τον μαχητικό πέμπτης γενιάς φέτος, αλλά πόσα χρόνια θα χρειαστεί για την προετοιμασία της έκδοσης Keroi για αεροπλανοφόρο;

Η Ρωσία είναι η πιο λογική επιλογή αυτή τη στιγμή

Αν και είναι απίθανο να συμβεί, η πιο λογική επιλογή της Ρωσίας, ειδικά εάν το τουρκικό αεροπλανοφόρο είναι έτοιμο φέτος ή την επόμενη χρονιά. Πράγματι, η Άγκυρα χρειάζεται μια ναυτική έκδοση ενός μαχητικού αεροσκάφους.

Η Μόσχα μπορεί να προετοιμάσει το Su-57, ειδικά αφού έχει ανακοινώσει ότι περίπου το 2025, η Ρωσία θα προσφέρει μια έκδοση εξαγωγής του μαχητικού της Su-57E.

Εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στραφεί στη Μόσχα, θα μπορούσε να σημαίνει ανακατεύθυνση των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας ναυτικής έκδοσης για τους Τούρκους.

Η Ρωσία ειδικεύεται στην ανάπτυξη τέτοιων αεροσκαφών. Έχει μια ιστορία και εμπειρία σε αυτό με διαφορετικές εκδόσεις των μαχητικών της. Επίσης, η Ρωσία μπορεί να προσφέρει λύση για την απογείωση από έναν διάδρομο μικρού καταστρώματος χωρίς καταπέλτη, επομένως είναι μικρότερο πρόβλημα για τους Τούρκους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μειώσουν τη ζημιά

Η Ουάσιγκτον μπορεί να μειώσει τις ζημιές στους Τούρκους. Φυσικά, ας υποθέσουμε ότι η διοίκηση του Joe Biden αποφασίζει να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ουάσιγκτον δεν θα προσφέρει το F-35 αλλά θα παρέχει μια άλλη επιλογή στην Τουρκία - το F-15EX.

Η Boeing έχει σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην απογείωση από μικρό κατάστρωμα χωρίς καταπέλτη, το έκανε  άλλωστε με την Ινδία.

Το F-15EX δεν είναι F-35, αλλά η Τουρκία δεν θα λάβει καλύτερη προσφορά από την Ουάσινγκτον σε αυτό το στάδιο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το F-15EX είναι καλύτερο από το MiG-29K. Προς το παρόν, το F-15EX είναι πολλές φορές καλύτερο από το Su-57E, το οποίο δεν υπάρχει καν.

Και δεν θα ήταν έκπληξη αν η Άγκυρα προέβαινε σε μια παραγγελία F-15EX, ή επενδύοντας περισσότερα χρήματα για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot, επειδή δεν υπάρχει τρόπος, η Ουάσιγκτον να αφήσει αυτά τα ατού που κρατά αυτήν τη στιγμή στα χέρια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις