Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

TF-X: Η Τουρκία «ποντάρει» σε εγχώριας κατασκευής κινητήρα για να σώσει το μαχητικό της


 Μετά το «φιάσκο» στις συνομιλίες με την πασίγνωστη εταιρεία Rolls-Royce για την κατασκευή κινητήρα που θα προοριζόταν στο νέο τουρκικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς, η Τουρκία αποφάσισε να στραφεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία για να «σώσει» το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Αμυντική Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) αποφάσισε να αναθέσει σε τουρκική εταιρεία την ανάπτυξη και παραγωγή κινητήρων για το stealth μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.

Ειδικότερα, η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την αναβάθμιση ων αεροπορικών της δυνάμεων, έπειτα από το άλλο «φιάσκο» με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προμήθειας των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400.

Παρά τα όποια προβλήματα και αστοχίες στην ανάπτυξη του προγράμματος, η Άγκυρα φιλοδοξεί να κατασκευάσει και να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το μαχητικό TF-X μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΤΩΡΑ (ΕΔΩ) ΓΙΑ ΟΛΑ!


TF-X

Γι’ αυτό το λόγο επιλέχθηκε η κρατική εταιρεία κατασκευής κινητήρων TRMotor, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την κρατική εταιρεία Turkish Aerospace Industries (TAI), την περασμένη Κυριακή, με στόχο να σωθεί το πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της TRMotor «ο κινητήρας για το μαχητικό TF-X  βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του κινητήρα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Τούρκους διότι για χρόνια βρίσκονταν σε συνομιλίες με τη Rolls-Royce, ωστόσο οι επαφές «πάγωσαν» λόγω αβεβαιότητας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις