Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Θα γιορτάσουν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης την 25η Μαρτίου; "Η κατάσταση είναι πολύ κακή"


 Με διαδικτυακές εκδηλώσεις και κοντσέρτα η ελληνική πρεσβεία και τα προξενεία στην Κωνσταντινούπολη θα γιορτάσουν τα 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση. Βουβά, όπως φαίνεται, η ελληνική παροικία.

«Tι θέλετε να κάνουμε; Είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι για την επέτειο 200 χρόνων απ’ την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, τώρα ειδικά που υπάρχει τόση ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας; Τώρα που έχουμε και κορονοϊό και ανυπολόγιστη ακόμη, όπως φαίνεται, οικονομική κρίση στην Τουρκία, που διαρκώς βαθαίνει;» με προσγειώνει απότομα ο Ρωμιός κ. Ιάκωβος Καραγιάννης, με επιχείρηση φρεσκοκατεψυγμένων ψαρικών, στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης, που πνέει τα λοίσθια, λόγω της κρίσης COVID-19.

Είναι ο λόγος που θέλει να πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει στην Πόλη και να έρθει το ταχύτερο στην Ελλάδα.

«Πώς να γιορτάσουμε; Τι να γιορτάσουμε;» με ρωτά αυθόρμητα. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή» προσθέτει, ενθυμούμενος, ωστόσο, ότι κάποτε, «στις καλές εποχές» όπως χαρακτηριστικά λέει, η ελληνική ομογένεια της Κωνσταντινούπολης παρέθετε, φορώντας τα βραδινά της και τις τουαλέτες της, μεγάλη δεξίωση για να εορτάσει την 25η Μαρτίου στο πολυτελές Πέρα Πάλας.

«Πάνε αυτές οι εποχές!» αναφωνεί από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής, καλώντας με τον Μάιο επίμονα στα Πριγκιπονήσια.

«Όπως καταλαβαίνετε, ποτέ δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε παρέλαση στην Τουρκία οι Ρωμιοί, ούτε γιορτές ανοιχτές. Στα σπίτια μας ακολουθούσαμε βεβαίως την παράδοση, με μπακαλιάρο, αλλά δεν έχουμε ούτε αργία αυτή τη μέρα. Σήμερα ούτε αυτή η παράδοση τηρείται» συνεχίζει ο κ. Καραγιάννης.

«Ρίξτε μια ματιά στην αγγελία του Προξενείου μας στην "Απογευματινή", την εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας, για να δείτε πώς γίνεται πλέον ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου επισήμως...» με παροτρύνει η Μ. Μαράσογλου, Ρωμιά, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αστική ελληνική γειτονιά στη Βασιλεύουσα και σήμερα ζει στην Αθήνα, μην αντέχοντας, όπως μου εξηγεί, από ένα σημείο και μετά την αποπνικτική ατμόσφαιρα του καθεστώτος Ερντογάν.

«Σε προ ιού εποχές, οι προεστοί και λίγος λαός (οι συνταξιοδοτούμενοι από το ελληνικό κράτος) μαζεύονταν την 25η Μάρτη στο εκκλησάκι του Αγίου Σάββα, στο Προξενείο, και γινόταν μια "δεξίωση" με μια πορτοκαλάδα μετά. Πριβέ!» θυμάται για το πρόσφατο παρελθόν σήμερα η πολύγλωσση και εξαιρετικά μορφωμένη Ρωμιά.
«Όταν ακόμη πήγαινα εγώ σχολείο και λίγο αργότερα, όμως, ως το 1970, είχαμε δασκάλους και καθηγητές που μας έλεγαν κάτι για τη σημασία της ημέρας, η οποία είναι αργία για τα ρωμέικα σχολεία, επειδή είναι θρησκευτική (βάσει της συνθήκης της Λωζάνης). Μετά αυτό διεκόπη» προσθέτει για ακόμη παλαιότερες εποχές.
Ανατρέξαμε, όπως μας παρότρυνε, στο φύλλο της Τρίτης 23 Μαρτίου της ιστορικότατης εφημερίδας «Απογευματινή», με έδρα την Πόλη (και έτος ιδρύσεως το 1925!), όπου διαβάσαμε την αγγελία: «Επ’ ευκαιρία του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έχει την τιμή να σας καλέσει στον διαδικτυακό εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25η Μαρτίου 2021, στις 18:00 μμ.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεως: Ομιλία κ. Χ.Μ. Διάμεση, Πρέσβεως της Ελλάδος στην Τουρκία, Χαιρετισμός κας Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γενικής Πρόξενου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Χαιρετισμός, κας Δέσποινας Μπαλκίζα, Γενικής Προξένου της Ελλάδος στην Σμύρνη.Χαιρετισμός, Κωνσταντίνου Παππά, Επιτετραμμένου της Ελλάδος στο Προξενείο Αδριανουπόλεως. Ανάκρουση εθνικών ύμνων. Κονσέρτο με Ελληνική Μουσική-Προβολή βίντεο μικρού μήκους για την Ελλάδα».
«Το κοντσέρτο θα γίνει από την Ελλάδα, όχι από εδώ, και μάλλον θα είναι βιντεοσκοπημένη η μετάδοση» μας απάντησαν από το προξενείο μας στην Πόλη, παραπέμποντάς μας με τη σειρά τους στο facebook, για να δούμε τι ακριβώς θα κάνει κάθε κοινότητα/ενορία, καθώς «η ελληνική παροικία εδώ αποτελείται από πολλές».
Κανείς από τους συνομιλητές μας δεν γνώριζε αν τα σχολεία (Ζωγράφειο, Ζάππειο) θα έκαναν για την ημέρα και, ειδικότερα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, κάτι ιδιαίτερο.
Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι κανείς δεν έχει όρεξη να προκαλέσει ακόμη και κατά λάθος την εριστική τουρκική μεριά.
Πέρα από τον διαδικτυακό εορτασμό στην Πρεσβεία της Άγκυρας, μαζί με όλα τα Προξενεία και της Πόλης, δεν φαίνεται να κινείται κάτι περισσότερο στην Τουρκία για την μεγάλη ελληνική επέτειο, που έπεσε μέσα στη δίνη του κορονοϊού.
«Κι αυτό πρωτίστως λόγω της χώρας, όπως αντιλαμβάνεστε. Μιλάμε για την Τουρκία! Η εορτή και η επέτειος πρόκειται για την αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού!» μας διευκρινίζει διπλωματική πηγή.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις