Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Απόλυση Κώστα Καταραχιά - Η εκδίκηση για δέκα χρόνια αγώνα


 Φύλλια Πολίτη

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Κώστας Καταραχιάς απολύεται στις 31 Μαρτίου. Είναι ο μοναδικός επικουρικός γιατρός σε όλη τη χώρα που δεν πήρε

παράταση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά μετά την εκδικητική μετακίνησή του στη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Σωτηρία, του ανακοινώθηκε ότι η σύμβασή του θα λήξει σε λίγες μέρες.

Οι μεθοδεύσεις εναντίον του ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες του σωματείου για ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στον κορoνοϊό σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομεία της χώρας. Μετά τις καταγγελίες, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα, διέταξε ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές θέλοντας να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους για την διασπορά. Η μαχητική απάντηση του σωματείου και η γενική κατακραυγή την ανάγκασε να πάρει πίσω τις ΕΔΕ, αλλά η επίθεση συνεχίστηκε με την εκδικητική μετακίνηση και την επικείμενη απόλυση του Κώστα Καταραχιά.

Η επίθεση αυτή δεν είναι η μοναδική απέναντι στους «ήρωες» της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων στους εργαζόμενους που αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία εν μέσω κορωνοϊού. Έτσι είχαμε την εισαγγελική δίωξη της προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα, την κλήση σε αστυνομικό τμήμα της Αφροδίτης Ρέτζιου προέδρου της ΟΕΝΓΕ, τα πειθαρχικά σε προέδρους σωματείων στα Γιαννιτσά και τα Γρεβενά, τον σχηματισμό δικογραφίας για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό. 

Η δίωξη του Κώστα Καταραχιά που υπηρετεί το ΕΣΥ πέντε χρόνια σαν επικουρικός γιατρός, είναι επίθεση στο σωματείο του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από τους χώρους της υγείας και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα σωματείο που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει βρεθεί στο κέντρο του αγώνα ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις και για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. 

Από το 2011 και τα χρόνια των μνημονίων ο σύλλογος εργαζομένων του Αγίου Σάββα έδωσε πολλές και νικηφόρες μάχες. Ήταν η περίοδος που οι κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία, απέλυαν εργαζόμενους, έβαζαν εισιτήριο στους ασθενείς που περνούσαν το κατώφλι του ΕΣΥ. Το σωματείο του Αγίου Σάββα πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες εκείνης της περιόδου. Μπλόκαρε με κινητοποιήσεις τα ταμεία για να μην αναγκαστεί να πληρώσει κανένας ασθενής, απεργούσε ενάντια στις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις. Υπερασπίστηκε τις θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού, των καθαριστριών και των εργαζόμενων σε εργολάβους, διεκδικώντας μονιμοποιήσεις και επιμένοντας ότι η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Το σωματείο του Αγίου Σάββα έγινε το κέντρο αγωνιστικής δράσης για όλα τα σωματεία των νοσοκομείων και πρωτοστάτησε στο συντονισμό του αγώνα, ενώ αποτέλεσε και την καρδιά του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολα για τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και οι ανάγκες καλύπτονταν με συμβασιούχους, «εργολαβικούς» κλπ. Το σωματείο δεν άφησε καμία σύμβαση να λήξει χωρίς να δώσει αγώνα για παράταση και μονιμοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του συμβασιούχου φύλακα που κινδύνευσε με απόλυση γιατί στήριζε την δράση του σωματείου. Ο σύλλογος εργαζομένων με τις κινητοποιήσεις του δεν επέτρεψε ο συνάδελφός τους να χάσει τη δουλειά του. 


Η Φιλιώ Φραγκάκου συμβασιούχος καθαρίστρια στον Άγιο Σάββα μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, μέρα της γυναίκας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν τρία χρόνια οι καθαρίστριες του Αγίου Σάββα είχαμε κατέβει ξανά εδώ στις 8 Μάρτη, παλεύαμε τότε με 48ωρες απεργίες να μείνουμε στη δουλειά – και εν μέρει το πετύχαμε. Και τώρα ο πρόεδρος του σωματείου μας απειλείται με απόλυση επειδή κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου. Τους λέμε ότι αυτό δεν πρόκειται να περάσει, δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν το σωματείο. Δεν θα αφήσουμε να απολύσουν τον πρόεδρό μας».

Σε έναν εργασιακό χώρο που η πλειοψηφία είναι γυναίκες, οι επιθέσεις δεν σταματάνε στο εργασιακό κομμάτι. Πριν ακόμα το metoo πάρει τις τωρινές του διαστάσεις στην Ελλάδα, το σωματείο στήριξε και ανέδειξε την καταγγελία εργαζόμενης για σεξουαλική παρενόχληση και άνοιξε την συζήτηση για τον σεξισμό στον χώρο εργασίας. Το 2018 το πανό του σωματείου θα βρεθεί στο Gay Pride μετά από απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων, με τον Κώστα Καταραχιά να δηλώνει τότε: « Τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα παλεύουν ήδη το σεξισμό και την καταπίεση. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ενότητας της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για να υπάρχει πρόσβαση των LGBTQΙ+ ατόμων στην υγεία, ελεύθερη, χωρίς ταμπού, να υπάρχει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Η απόφαση της συνέλευσης μας ήταν ομόφωνη».

EUROKINISSI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις