Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Αυτή είναι η πρόταση των Γάλλων για το ΠΝ: Αναβάθμιση των ελληνικών ΜΕΚΟ και κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα


Η Γαλλία κατέθεσε την πρόταση στην Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών FDI  με όλο το πλαίσιο της βιομηχανικής συνεργασίας και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200.

Στην  ομάδα της Group Naval έχουν ενταχθεί εννιά ελληνικές εταιρίες και σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές συζητήσεις με περίπου 20 άλλους υποψηφίους. Οι Γάλλοι προχωρούν και τη συνεργασία με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα για την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου

Η ομάδα των εταιριών που θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα είναι η ναυπηγική Naval Group, ο κολοσσός των ηλεκτρονικών Thales και στα όπλα που θα φέρουν οι φρεγάτες η MBDA, που πέραν της ισχυρής γαλλικής “συνιστώσας”, συνενώνει το συμφέρον και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η γαλλική πρόταση αφορά τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών, εκ των οποίων “κάποιες” θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, υποσχόμενη “διαδικασίες fast track”, με στόχο να παραδοθούν ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα για επιχειρησιακή αξιοποίηση το συντομότερο δυνατόν.

Η Γαλλία δεσμεύεται για σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας που θα στηρίξουν την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και συμμετοχή ελληνικών εταιριών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, στόχος είναι η στενότερη και μονιμότερη σύνδεση των ναυπηγικών βιομηχανιών των δυο πλευρών και η συνεργασία και σε μελλοντικά προγράμματα.

Ωστόσο, τα προβλήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας σε συνδυασμό με τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα καθοριστούν με διμερείς διαπραγματεύσεις, δεν επιτρέπουν να δοθούν απόλυτα ξεκάθαρες και δεσμευτικές απαντήσεις δημόσια σε αυτό τον τομέα. Το ασφαλές είναι να θεωρηθεί ότι η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί σε γαλλικό ναυπηγείο, ενώ σημαντικό μέρος των υπολοίπων τριών θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την καινούργια φρεγάτα Belh@rra HN αυτή καθαυτή, η γαλλική πλευρά δεσμεύεται για την παράδοση ενός ολοκληρωμένου οπλικού συστήματος πλήρως συμβατού με τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας (ΝΑΤΟ) που θα καλύπτει το σύνολο των επιθετικών και αμυντικών επιχειρησιακών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

Η φρεγάτα FDI HN έχει σχεδιαστεί για την εκτέλεση όλου του φάσματος των ναυτικών επιχειρήσεων, κατά στόχων αέρος επιφανείας και υποβρυχίων είτε ανεξάρτητα είτε ως μέρος ναυτικής δύναμης επιχειρήσεων.

Το υψηλής ολοκλήρωσης, αυξημένης κυβερνοασφάλειας και ανθεκτικότητας σε ζημίες μάχης οπλικό σύστημα της φρεγάτας περιλαμβάνει:

Το ραντάρ Thales SeaFire τεχνολογίας AESA GaN. Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό σύστημα τεχνολογίας GaN (Galliun Nitride: νιτρίδιο του γαλλίου) το οποίο αποτελείται από τέσσερις κεραίες ενεργού φασικής διάταξης με πομποδέκτες στερεάς κατάστασης οι οποίες τοποθετούνται σε ένα ολοκληρωμένο ιστό.

Επιτρέπει την επιτήρηση σε μεγάλες αποστάσεις (έως και 500 χλμ. για αεροσκάφη μεγάλου μεγέθους), εντοπισμό, ιχνηλάτηση (κατά την κατασκευάστρια 800 στόχους ταυτόχρονα) και εμπλοκή αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροχημάτων, υπερηχητικών και μη κατευθυνόμενων βλημάτων πλεύσης και βαλλιστικών βλημάτων παρέχοντας δυνατότητες σημειακής και περιοχικής αντιαεροπορικής / αντιβληματικής άμυνας. Επίσης παρέχει δυνατότητα έρευνας για στόχους επιφανείας σε αποστάσεις έως και 80 χλμ.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS: Combat Management System) SETIS που συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από όλους τους αισθητήρες του πλοίου αλλά και από άλλες πηγές (άλλα πλοία, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα) και συνθέτει εξαιρετικής ακρίβειας απεικόνιση της τακτικής κατάστασης και αξιολόγησης πολλαπλών απειλών.

Το SETIS χρησιμοποιεί αλγόριθμους για τη «σύντηξη» των δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες, αξιολόγησης απειλής και ανάθεσης όπλων (TEWA: Threat Evaluation and Weapon Assignment) σε επίπεδο πλατφόρμας και δύναμης επιχειρήσεων και διαχείρισης γνώσης.

Σόναρ τρόπιδας και συρόμενης διάταξης τα οποία σε συνδυασμό με τους δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες για την άφεση τορπιλών EuroTorp MU90, τα ελικόπτερα S70B /MH-60R που η φρεγάτα μπορεί να μεταφέρει και υποστηρίξει και το SETIS (που μπορεί να συγκεντρώνει δεδομένα από άλλες μονάδες επιφανείας, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα, κ.λπ.) παρέχει πολύ αυξημένες δυνατότητες στον εντοπισμό, ιχνηλάτηση και προσβολή υποβρύχιων στόχων ακόμη και αυτών που έχουν χαμηλή ακουστική υπογραφή.

Εγνωσμένης επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας οπλικά συστήματα στα οποία περιλαμβάνονται το διαμετρήματος 76 χλστ. ναυτικό πυροβόλο Oto Melara Super Rapido, τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – επιφανείας Exocet MM-40 Block 3 και τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος MBDA Aster 15/30.

Αναβάθμιση MEKO

Προτείνεται μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό του MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγάτων, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade,  όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες  σχέσεις  με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις