Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ; ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ; Ιδιωτικοποιούν τον e-ΕΦΚΑ και καταργούν τις συντάξεις


 Οι ιδιώτες θα αναλάβουν την συντριπτική πλειοψηφία των αρμοδιοτήτων του «ασφαλιστικού γίγαντα» της χώρας. Οι συντάξεις, η ασφάλιση και οι οφειλές πλέον θα ανατίθενται σε ιδιώτες.

Διονύσης Τεμπονέρας 

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων να αναθέσει σε λογιστές ή δικηγόρους την διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, την ύπαρξη οφειλών στα ταμεία, καθώς και την έκδοση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, δεν είναι ένας «κεραυνός εν αιθρία».

Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας, κοινωνικής ασφάλισης, που απώτερο στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος και την παραχώρηση του σε ιδιώτες.

Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δεν θα οδηγήσει απλά σε συρρίκνωση των παροχών προς τους  ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά στην  οριστική κατάργηση του  ίδιου του θεσμού των συντάξεων. Το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 22) προβλέπει την κρατική μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση κατά τρόπο αποκλειστικό. Αυτό συμβαίνει διότι ο συντακτικός νομοθέτης εδώ και δεκαετίες στηρίχτηκε στην κρατική εγγύηση των συντάξεων, που σημαίνει ότι το κράτος έρχεται ως ανώτατη αρχή και κατοχυρώνει, όχι το ύψος των συντάξεων, αλλά την επάρκεια των παροχών ώστε να εξασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης  των πολιτών. Αυτή η κρατική εγγύηση διέπει όλη την λειτουργία του συστήματος, το οποίο εξ υπαρχής στην χώρα μας θεμελιώθηκε ως δημόσιο και αναδιανεμητικό διότι, ακριβώς , το κράτος και όχι οι ιδιώτες είναι αυτό που εξασφαλίζει την θεμελιώδη κοινωνική προστασία σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Χωρίς κοινωνικό κράτος οι κοινωνίες γυρίζουν σε προ-δημοκρατικές εποχές. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις