Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

«Παγώνει» Ελλάδα-ΕΕ η «Yeni Safak»: «Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία με την Αίγυπτο - Στα κρύα του λουτρού οι Ευρωπαίοι»


Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» επικαλείται δηλώσεις ανώτερου Τούρκο νομοθέτη και υποστηρίζει πως η Αίγυπτος πλησιάζει στη συμφωνία με την Τουρκία που θα καθορίζει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους. 

Σε συνέντευξή του, το μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ισμαήλ Εμρά Καραγιέλ, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής EE-Τουρκίας, δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι κοντά και ότι οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι της Τουρκίας θα μείνουν «στα κρύα του λουτρού»! Πρόσθεσε μάλιστα ότι η οριστικοποίησή της δεν θα αφήσει «κανένα μέσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να φτάσει στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Εάν υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Αιγύπτου, η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης. Η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή. Θεός θέλοντος, βλέπει το φως της ημέρας», είπε ο Καραγιέλ. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Ελλάδα προσπαθούν να εδραιώσουν «την ηγεμονία τους» στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Αιγύπτου.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Ο Karayel είπε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έθεσε ελληνικές ναυτικές αξιώσεις στα αιγυπτιακά ύδατα και μια συμφωνία με την Τουρκία θα επέστρεφε την περιοχή εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο: «Επιπλέον, η θαλάσσια ζώνη που η Ελλάδα διεκδικεί ως δική της, στην πραγματικότητα ανήκει στην Αίγυπτο.  Με τη συμφωνία με την Τουρκία, θα επιστρέψει στο Κάιρο. Οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο συνεχίζονται. Εάν το Κάιρο έχει την καλή λογική να προσεγγίσει τα πράγματα λογικά, θα διαπιστώσει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικά του συμφέροντα. Οι εν λόγω θαλάσσιες ζώνες έχουν επίσης σοβαρές δυνατότητες όσον αφορά τις εξερευνήσεις υδρογονανθράκων. Η Αίγυπτος πλησίασε λίγο πιο κοντά [στην Τουρκία] εξαιτίας αυτού. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις