Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021

Παραμύθια τελικά τα περί «Ρώσων πρακτόρων» στη σύλληψη Προτάσεβιτς - Ανέβαζε τα πάντα στα ρωσικά social media!

 


Μετά τη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς, δημιουργήθηκε μία έντονη παραφιλολογία από τα ΜΜΕ περί «Ρώσων πρακτόρων» στην Ελλάδα, που είχαν γίνει η «σκιά» του Λευκορώσου δημοσιογράφου- μέλους παραστρατιωτικών νεοναζιστικών οργανώσεων. 

Τα σενάρια αυτά τροφοδοτήθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ τα οποία αναπαρήγαγαν την είδηση πως ο Προτάσεβιτς έστειλε σε φίλο του πως τον ακολουθούσαν «Ρώσοι πράκτορες», ενώ και  o CEO της Ryanair δήλωσε πως στο αεροπλάνο της εταιρίας του επέβαιναν «Ρώσοι πράκτορες». 

Την επίμαχη ημερομηνία, της σύλληψής του, ο Προτάσεβιτς και η κοπέλα του επιστρέφουν στην Αθήνα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Λιθουανία. Στην πτήση επιβαίνουν 127 πολίτες, εκ των οποίων τα 4 είναι βρέφη. Ο δημοσιογράφος, με μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε φίλο του, λίγο νωρίτερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα άτομο, χωρίς μαλλιά, με ανοιχτά χρώματα, που τον παρακολουθεί.

Όμως δεν έχει βρεθεί ανάμεσα στους επιβάτες, σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω του, κάποιος με τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται. Μόνο ένας ηλικιωμένος που έμοιαζε με Αφροαμερικανό και καθόταν κάπως κοντά στον Προτάσεβιτς ήταν ο μόνος που ταίριαζε σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό από αυτά που έδινε ο Λευκορώσος: δεν είχε μαλλιά.

Από όλο το υλικό που μελετήθηκε από τις κάμερες του «Ελ. Βενιζέλος» δεν βρέθηκε κανένα ύποπτο στοιχείο. Οι κάμερες έχουν καταγράψει τις κινήσεις του ζευγαριού, ωστόσο δεν έχουν παρατηρηθεί ύποπτες κινήσεις ατόμων που ενδεχομένως να το παρακολουθούσαν.

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της πτήσης καμία από τις μαρτυρίες δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μαχητικών ή την αναστάτωση στην καμπίνα. Σε ανακοίνωσή της η ΥΠΑ τις προηγούμενες ημέρες είχε διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες.

Σχετικά με τους τρεις επιβάτες που επέλεξαν να μείνουν στο Μινσκ, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι αυτός ήταν και ο τελικός προορισμός τους. Ο μεν Έλληνας είναι παντρεμένος εκεί, οι δε Λευκορώσοι υπήκοοι θα πετούσαν και αυτοί, μέσω Βίλνιους, με μια εταιρεία χαμηλού κόστους, με εισιτήριο που δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ για τη Λευκορωσία. Έτσι, λογικό ήταν να θελήσουν απευθείας να μείνουν στο μέρος όπου θα κατέληγαν.

 Οσον αφορά στη γυναίκα και τον πιλότο, με καταγωγή από τη Λευκορωσία που αποβιβάστηκαν μαζί με τον Έλληνα στο αεροδρόμιο του Μινσκ, οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας αναφέρουν πως η πρώτη δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας, ο δεύτερος είχε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Ελληνας της πτήσης-θρίλερ, πήγαινε στο Μινσκ για να συναντήσει την σύζυγό του.

Τελικά αυτό που μάλλον «έκαψε» τον Προτάσεβιτς δεν ήταν οι Ρώσοι πράκτορες αλλά τα... social media, καθώς ανέβαζε εκεί μέχρι και τις... επισκέψεις του στην τουαλέτα  και μάλιστα σε ρωσικές εφαρμογές. 

Συγκεκριμένα μετά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών μετέβη στην Κρήτη συνοδευόμενος από την κοπέλα του, Σοφία Σαπέγκα, για ολιγοήμερες διακοπές. Από εκεί φρόντιζαν να αναδεικνύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ξέγνοιαστες διακοπές τους, όπου αμφότεροι έδειχναν να είναι υπερδραστήριοι. Σίγουρα, πάντως, δεν ήθελαν να κρύψουν κάτι ή να κρυφτούν.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές που εστιάζουν στο ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων που εξετάζουν, πως δεν προκύπτει ότι κάτι τον απασχολούσε: «Περνούσε τις ξέγνοιαστες διακοπές του. Τις οποίες και δημοσίευε άφοβα». Ωστόσο, όπως γλαφυρά συμπληρώνει αστυνομική πηγή, αυτό ήταν τελικά που τον έκανε «να βάλει το πιρούνι στο μάτι του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι ήταν «εθισμένο» και στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης «thekontakt», που είναι πολύ διαδεδομένη στη Ρωσία. Δεν ενδιέφερε, λοιπόν, τον Προτάσεβιτς να κάνει περιορισμένη χρήση του, επομένως δεν φαίνεται να θεωρούσε ότι οι κατάσκοποι ήταν πίσω του.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις