Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία


 Το σκεύασμα της Pfizer είναι εδώ. Αυτό της AstraZeneca επίσης. Και το εμβόλιο της Moderna, φυσικά, όπως και το αντίστοιχο της Johnson & Johnson.

Εδώ, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται και ο κορωνοϊός, ο οποίος παρά το γεγονός πως οι εμβολιασμοί προχωρούν παγκοσμίως με ικανοποιητικότατους ρυθμούς και παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο (βλ. παρατεταμένο lockdown), αρνείται να μας αδειάσει τη γωνιά.

Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται- ή, έστω, δείχνουν να γίνονται- χειρότερα λόγω των συνεχών μεταλλάξεων. Η ινδική, η βρετανική, η αφρικανική και… πλείστες άλλες φέρεται να μεταδίδονται απείρως πιο εύκολα και, ως εκ τούτου, να «κολλάνε» covid ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανά την υφήλιο, παρά το γεγονός πως πολλοί πια εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι.

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι αλλεπάλληλες «αλλαγές» του ιού;

Σ’ αυτή την ερώτηση αρμόδιοι ν’ απαντήσουν, φυσικά, είναι οι λοιμωξιολόγοι και οι εμπειρογνώμονες. Το πώς θα απαντήσουν, ωστόσο, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε κινδυνολογούν σε βαθμό αδικαιολόγητης υστερίας (βέβαια δικαιολογείται το γιατί, αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτό τώρα…) είτε ρέπουν προς την πλευρά των ελεγχόμενων αρνητών και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι ψύχραιμες φωνές- κι ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία

Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί εδώ και 1.5 χρόνο που ο κορωνοϊός μας έχει αρπάξει απότομα από τα μούτρα μια από τις πιο ήρεμες φωνές, που αναλύει τα δεδομένα και λύνει πληθώρα αποριών του απλού κόσμου, ο οποίος, εξυπακούεται, δεν έχει την κατάρτιση να «χειριστεί» το ζήτημα του ιού- πολλώ δε μάλλον να εκφράσει άποψη.

Προσφάτως, λοιπόν, ο καθηγητής ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταλλάξεις που τόσο τρομάζουν την πλατιά μάζα και, γι’ ακόμα μία φορά, απάντησε με απλά λόγια, ούτως ώστε να το καταλάβουμε όλοι μας.

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία

Είπε χαρακτηριστικά:

«Καταρχάς, οι κορωνοϊοί δεν είναι ιοί που κάνουν συχνές μεταλλάξεις. Ασχολούμαστε με τις μεταλλάξεις, όμως θυμίζω ότι η γρίπη κάθε χρόνο αλλάζει και κάθε χρόνο κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είχαμε μέχρι τώρα είναι στην κατεύθυνση μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και λιγότερων θανάτων.

Αυτό που τελικά θέλει ένας ιός… Ένας ιός θέλει να μολύνει ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει ώστε να επιβιώνει ο ίδιος. Άρα η πορεία των μεταλλάξεων, μέχρι τώρα, δεν είναι πορεία θανατηφόρου ιού. Η πιθανότητα ο ιός να γίνει θανατηφόρος στο μέλλον είναι πάρα πολύ μικρή. Το πιθανότερο είναι να γίνεται περισσότερο μεταδοτικός από την άλλη όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, κάποιοι άλλοι θα νοσούν και κάπου εκεί θα τελειώσει η πανδημία. Αυτή είναι η πορεία…»

Τέλος, είπε: «Δεν περιμένουμε πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που βλέπουμε μέχρι τώρα. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις. Αυτό το ξέρουμε ήδη από όλα τα εμβόλια για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις. Έτσι πάμε για ένα πολύ καλό καλοκαίρι».

Το συμπέρασμα που εξάγεται επομένως είναι πως οι μεταλλάξεις είναι, τρόπον τινά, «καλές», μιας και παρά το γεγονός πως αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, δεν τον κάνουν πιο θανατηφόρο και η πορεία του μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

«Αυτή είναι η πορεία προς το τέλος»: Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί με απλά λόγια πώς θα τελειώσει η πανδημία

Σημαίνει αυτό πως πρέπει να χαλαρώσουμε σε βαθμό… εγκληματικό; Σε καμία περίπτωση: θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε, κάνοντας το εμβόλιο και υψώνοντας τείχος απέναντι στον covid.

Λίαν συντόμως θ’ αποτελεί ανεπιθύμητη ανάμνηση και θα πέσουμε με περίσσια φόρα στην αγκαλιά της αιώνιας, πλέον, αγαπημένης μας: της κανονικότητας…


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις