Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Επικίνδυνες εκπλήξεις για την Αμμόχωστο ετοιμάζει ο Ερντογάν

 


Σε μία από τις πάρα πολύ κρίσιμες χρονικές περιόδους εισερχόμαστε αυτές τις ημέρες στο Κυπριακό, αφού στις 20 Ιουλίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 47 χρόνων από τις επιδρομές του «Αττίλα» -εκτός περίπτωσης απίθανων αλλαγών στο πρόγραμμα της Αγκυρας- αναμένεται στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνοδευόμενος από το συντριπτικό ποσοστό του Υπουργικού Συμβουλίου, τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP και του συνοδοιπορικού εθνικιστικού ΜΗP (του διαδόχου των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί), την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστούς επιχειρηματίες κ.ά.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Και αυτό γιατί -όπως ο ίδιος εδώ και εβδομάδες έχει προαναγγείλει- αναμένεται να προβεί σε πολύ σημαντικές ανακοινώσεις, ως και σε εγκαίνια πολλών έργων, με ισχυρή και σημειολογική τοπική έμφαση την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων/Αμμοχώστου, που ισοδυναμεί σε αλλαγή και ανατροπή του ισχύοντος στάτους κβο στην περιοχή, ως επίσης και σε πρακτική παραβίαση γνωστών και διαχρονικής ισχύος ψηφισμάτων του Σ.Α./ΟΗΕ (των 550-789).

Τις παρελθούσες 2-3 ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ σοβαρές αναφορές όπως η έκθεση του τελευταίου χρονικά εξαμήνου εκ μέρους του γ.γ./ΟΗΕ, Πορτογάλου Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό (που σε αρκετά θέματα δεν μας καλύπτει και δεν είναι σαφής κυρίως στα όσα έχουν λάβει χώρα και αναμένονται στην περιοχή των Βαρωσίων/άνοιγμα περιοχής-επιπτώσεις κ.ά.). Επιπλέον είδαν το φως της δημοσιότητας θέσεις του Γκουτέρες περί «ίσων έμφυτων δικαιωμάτων», ενώ στα θέματα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος- οι κατοχικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες να προκαλέσουν νέα δεδομένα.

1: Ο Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στις 19 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί το τελευταίο δεκαήμερο οι προπαρασκευαστικές επισκέψεις του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επικρατεί οργασμός δραστηριοτήτων, ενώ όλα έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο και καθοδήγηση δύο ατόμων. Αυτά είναι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο πρέσβης και εντολοδόχος της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, γνωστός διπλωμάτης Αλί Μπασκερί. Ο δεύτερος σε ορισμένα θέματα την τελευταία εβδομάδα ήταν πάρα πολύ σκληρός (για επίπεδο διπλωμάτη) στη συμπεριφορά του.

Από κοινού με τους δύο, συνδράμει ο επικεφαλής του κατοχικού στρατιωτικού σώματος αντιστράτηγος Σεζάι Οζτούρκ (που οι Τούρκοι αποκαλούν ειρηνευτική δύναμη!) αφού ο Ερντογάν θα ανακοινώσει και αναβάθμιση των αεροναυτικών δυνατοτήτων στα Κατεχόμενα ενώ καθαρά «επιδεικτικές εμφανίσεις» κάνουν στελέχη των κατοχικών μεραρχιών Κερύνειας και Μόρφου, ως και στελέχη της Δύναμης 49 των κατοχικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος τις κύριες εισηγήσεις στον Ερντογάν έχουν προετοιμάσει ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, και ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων Αντνάν Οζμπάλ. Την κατηγοριοποίηση και καναλοποίηση των σχετικών ανακοινώσεων έχουν αναλάβει ο προεδρικός μεγαλοσύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, ο προσωπικός του επικοινωνιολόγος Φεχρετίν Αλτούν, και το «δυνατό χαρτί» της πιο ερντογανικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», ο αρχισυντάκτης και εκλεκτός του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καραγκιούλ. Ο τελευταίος έχει συζητήσει λεπτομέρειες του προγράμματος για εγκαίνια αεροπορικής βάσης, νοσοκομείου, πάρκου αποθήκευσης υδάτινων πόρων, έργων υποδομής κ.ά. Επίσης θα επισκεφθεί για προσευχή το τέμενος του Μπιλάλ Αγκά.

Πληροφορίες μου από πηγές στην Αγκυρα φέρουν τον Ερντογάν να προχωρήσει εκτός κειμένου και να κάνει ορισμένες ανακοινώσεις που τουρκικοί κύκλοι θεωρούν ως «έκπληξη».

2: Ασφαλώς το μείζον ζήτημα είναι η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και οι προκλητικές αλλαγές που το κατοχικό καθεστώς, υπό την καθοδήγηση της Αγκυρας, ετοιμάζει εκεί. Προφανώς η περιοχή αναμένεται να αλλάξει από στρατιωτικοποιημένη ζώνη σε κάτι διαφορετικό και εκμεταλλεύσιμο, με αλλαγές σε χώρους, ενεργοποίηση του ανωτάτου τοπικού συμβουλίου, ως και προτάσεων προς Ελληνοκυπρίους για αποκατάσταση – αποζημιώσεις ζημιών στους ιδιωτικούς τους χώρους, τυχόν ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, ενώ υπάρχει λίστα μερικών εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων που εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν περιουσίες τους, άσχετα αν θα τελούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αγγίζει ευαίσθητες πολιτικές, συναισθηματικές, οικονομικές πτυχές, ειδικά των Ελληνοκυπρίων προσφύγων από την Αμμόχωστο, που τις τελευταίες δεκαετίες διαβιούν στα ελεύθερα μέρη της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

3: Η Λευκωσία διαβλέπει τις επικείμενες δυσχέρειες και δεν δείχνει ικανοποιημένη από τα Ηνωμένα Εθνη. Σήμερα στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τις επικείμενες ενέργειες της Αγκυρας, ειδικά στην Αμμόχωστο. Αν και τα θέματα του Συμβουλίου είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, στον Λίβανο και οι νέες τεχνολογίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει σύντομη συνάντηση με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. Ισπανό επίτροπο Ζοσέπ Μπορέλ, αλλά και τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, Σαμέχ Σούκρι και Γιαΐρ Λαπίντ.

Στο χθεσινό μνημόσυνο των ηρώων που πριν από δέκα χρόνια έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί/ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» 13 στελέχη του κυπριακού ναυτικού από την έκρηξη 98 ιρανικών εμπορευματοκιβωτίων (με μεγάλο αριθμό εκρηκτικής ύλης), ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές στα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Σ.Α./ΟΗΕ, αλλά ήταν αρκετά σκεπτικός για την έκθεση του γ.γ. Επανέλαβε ότι εδώ και μέρες έχουν αποσταλεί τα διαβήματα διαμαρτυρίας και σε άλλους διεθνείς φορείς, σε διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και σε διπλωματικές αποστολές γειτονικών κρατών.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις