Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Κυπριακό ώρα μηδέν: Γιατί το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα


 Έδαφος κερδίζει το σενάριο μιας πιθανής αναγνώρισης των Κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν. Τι λένε διπλωματικές πηγές.

Φουντώνει το σενάριο μιας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, ενόψει μάλιστα την επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Τροφή στις φήμες έδωσε η επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν στο Ψευδοκράτος για πρώτη φορά στην ιστορία του, την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Διπλωματικές πηγές κοντά στην αζέρικη κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σταδιακά, αν δεν ανακοινωθεί την Παρασκευή.

«Η παρουσία στα Κατεχόμενα πρόκειται αναβάθμιση των σχέσεων, όμως δεν σημαίνει άμεση αναγνώριση» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προβεί κάποια στιγμή σε μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Από τη μια πλευρά η Τουρκία το «αδελφό κράτος του Αζερμπαϊτζάν βοήθησε ουσιαστικά τους Αζέρους» να επανακτήσουν τα εδάφη που διεκδικούσαν στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Και από την άλλη, η αζέρικη ηγεσία εξακολουθεί να είναι εξοργισμένη επειδή η πλειονότητα της διεθνούς διπλωματικής σκηνής στήριξε την Αρμενία στη διαμάχη της με τους Αζέρους.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ταράξει τα νερά του δυτικού κόσμου και εξαιτίας της δυτικής στήριξης στην Αρμενία, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίποινα.

Το σενάριο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τουρκόφιλα κράτη
Την αντίθεσή του στο πιθανό ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψεδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε ο νόμιμος δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.
«Θα πρέπει να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει μια τέτοια κίνηση από την Αζέρικη πλευρά καθότι θα της δημιουργήσει προβλήματα με τον ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και όλους τους διεθνείς παίκτες που επιθυμούν τη λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» τόνισε στο Sputnik.
Πριν από λίγο καιρό ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε μιλήσει στο Sputnik υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοιχτό το σενάριο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από φιλικά κράτη προσκείμενα προς την Τουρκία.
Ανάμεσα σε αυτά εκτιμάται ότι είναι το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη. Μέσα σε αυτό το κλίμα προηγήθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πακιστάν στα Κατεχόμενα, ενέργεια που φάνηκε να αναβαθμίζει τις σχέσεις του τουρκοκυπριακού μορφώματος με το ασιατικό κράτος, γεννώνται ερωτηματικά για το τι πραγματικά θα ανακοινώσει ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, ανήμερα της τουρκικής εισβολής.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις