Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Πώς μια Ινδιάνα «ξηλώνει» το Σύνταγμα του Πινοσέτ


 Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Μια Ινδιάνα ακτιβίστρια της φυλής Μαπούτσε μπορεί να αποδειχθεί η καθυστερημένη Νέμεση του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή.

Οι 155 αντιπρόσωποι της νέας Συντακτικής Συνέλευσης στο Σαντιάγο, ενός εκλεγμένου οργάνου, όπου κυριαρχούν ανεξάρτητες προσωπικότητες και ανένταχτοι της Αριστεράς, εξέλεξαν πρόεδρο του σώματος με 96 ψήφους την 58χρονη Ελίζα Λονκόν. Πρόκειται για μια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, που μάχεται εδώ και χρόνια για τα εκπαιδευτικά και γλωσσικά δικαιώματα των αυτοχθόνων της Χιλής- μιας αδικημένης κοινωνικής ομάδας η οποία ήταν ως τώρα «αόρατη» για την επίσημη εξουσία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των 155 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που καλείται να επιφέρει έστω και καθυστερημένα δημοκρατικές τομές στο μεταδικτατορικό Σύνταγμα του 1989 (αντίγραφο εν πολλοίς του κειμένου της δικτατορίας), εξελέγησαν μόνο 17 αυτόχθονες Μαπούτσε και Αϊμάρα από διάφορα σημεία της Χιλής.

«Χαιρετίζω το λαό της Χιλής, από τον Βορρά ως την Παταγονία, από τη θάλασσα ως τα βουνά και τα νησιά μας… Είμαι ευγνώμων που εκπρόσωποι διαφορετικών συνασπισμών εξέλεξαν μια γυναίκα Μαπούτσε για να αλλάξει την πορεία αυτής της χώρας», είπε σε ομιλία έξω από τη Βουλή η Ελίζα Λονκόν.

Ωστόσο η ολοκλήρωση της δημοκρατικής μετάβασης θα είναι πολύ δύσκολη. Η ορκωμοσία των μελών της Συντακτικής καθυστέρησε επειδή η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος αυτοχθόνων και άλλων οργανώσεων που πανηγύριζαν στο κέντρο του Σαντιάγο, ενώ η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την υιοθέτηση ριζοσπαστικών κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο νέο Σύνταγμα της Χιλής, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να παρουσιαστεί σε ένα χρόνο. Η λατινοαμερικανική χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό αναβρασμό από το 2019 λόγω αυξήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που συνοδεύονται από υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί σε ταραχώδεις διαδηλώσεις ή από βασανιστήρια της αστυνομίας και η πολιτική συμφωνία του Πινιέρα με την κοινωνική αντιπολίτευση για εκπόνηση νέου Συντάγματος από μια ad hoc Συνέλευση, που αργότερα θα το θέσει σε δημοψήφισμα, είναι καρπός ενός εύθραυστου συμβιβασμού.

Στο μεταξύ ενώ η Χιλή αντιμετωπίζει νέα έξαρση της πανδημίας με όλες τις αρνητικές οικονομικά και κοινωνικά συνέπειες αυτή την τεταμένη περίοδο.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις