Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Αμερικανικό CDC: Έρχονται μέτρα για τους εμβολιασμένους – Τι λένε οι έλληνες επιστήμονες

 


Τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τον νέο μεταλλαγμένο ιό Δέλτα και τη μεταδοτικότητά του. Σε συνέχεια μάλιστα των νέων αποκαλύψεων, το CDC άλλαξε τις οδηγίες και για τους εμβολιασμένους.

Η επιστημονική παρατήρηση ότι η μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα, παράγει δεκαπλάσιες ποσότητες ιικού φορτίου στους αεραγωγούς και χιλιαπλάσιες σε ολόκληρο τον οργανισμό του ασθενούς, αυξάνει το επίπεδο συναγερμού στις χώρες όπου έχει κυριαρχήσει ο νέος παραλλαγμένος ιός.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από το αμερικανικό CDC, στηρίχθηκαν στη ανάλυση των δεδομένων από την «έκρηξη» κρουσμάτων στο Provincetown της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μελέτη συρροής από 882 μολυσμένους ανθρώπους, ανέδειξε το στοιχείο ότι το 74% από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι.

Το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ευθύνεται για μια αύξηση της τάξης του 300% στα νέα κρούσματα COVID-19 από τις 19 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τρομακτικής αποκάλυψης το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τη χρήση της μάσκας, αλλά και την αναθεώρηση των οδηγιών για τα διαγνωστικά τεστ στους εμβολιασμένους.

Οι νέες οδηγίες είναι θέμα χρόνου να φέρουν τροποποίηση των οδηγιών και στη χώρα μας, όπου να σημειωθεί πως οι εμβολιασμένοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση του προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου στην εργασία, αλλά και από την υποχρέωση να κάνουν τεστ όταν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού.

Σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέει ότι το βασικό μήνυμα για τον εμβολιασμό όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά αντιθέτως ενισχύεται:

“Τους εμβολιασμένους τους προστατεύει το εμβόλιο, αλλά δεν προστατεύει 100%. Αυτό είναι το ολοκληρωμένο μήνυμα. Κι όχι το μήνυμα που πέρασε με διαδικασία υπεραπλούστευσης, “εμβολιαστείτε για να είμαστε άνετοι να κάνουμε ότι θέλουμε”. Μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων υπάρχει αν κανείς κολλήσει. Όμως, οι εμβολιασμένοι έχουν ένα σημαντικό βαθμό προστασίας. Αν αυτή η προστασία δεν φτάσει και κολλήσει κάποιος, τότε κι αυτός μεταδίδει”, αναφέρει ο ειδικός.

Τι αποφάσισε το CDC

Πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων CDC των ΗΠΑ, αποφάσισε τα εξής:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να φοράνε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και κυρίως στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.

Κι ενώ μέχρι σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεώνονται στη διενέργεια διαγνωστικού τεστ όταν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, τώρα το CDC λέει, πως:

  • θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ έναντι της Covid-19 και μάλιστα σε καθορισμένα διαστήματα.
  • Συγκεκριμένα, προβλέπεται διαγνωστικός έλεγχος για SARS–CoV-2, από 3 έως 5 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
  • Επιπλέον, οι εμβολιασμένοι που τυχόν έρθουν σε επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να φοράνε μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους για 14 ημέρες μετά την έκθεση σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή μέχρι να έχουν αρνητικό έλεγχο για SARS–CoV-2.

Η Διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky, δήλωσε ότι τα νεότερα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς δείχνουν ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασθέντες μπορεί να μολυνθούν από το νέο στέλεχος δέλτα και μάλιστα να το μεταδώσουν και σε άλλα άτομα, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ανεμβολίαστους.

Ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχολιάζει, πως θα πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς στη χώρα μας για να αυξήσουμε το επίπεδο προστασίας έναντι του νέου ιού, που μας απειλεί:

“Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως η σωστή και ολοκληρωμένη στάση απέναντι στον εμβολιασμό είναι “εμβολιαστείτε γιατί είναι σημαντικό για να δημιουργήσουμε ανοσία, για να γλιτώσουμε από τη βαριά νόσηση όλοι μας σε ατομικό επίπεδο”, ενώ σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πρέπει κανείς να συνεχίσει να έχει γραμμές άμυνας, δηλαδή να συνεχίσει τις μάσκες και τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας”, τονίζει.

Σαρηγιάννης: “Αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα θα έχουμε πάνω από 4.000 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου”

Τα μαθηματικά μοντέλα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής έχουν υπολογίσει πληθώρα κρουσμάτων στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εξαιτίας της Δέλτα μετάλλαξης. Τα ελληνικά δεδομένα μάλιστα, δεν συμπίπτουν απόλυτα με τα αμερικανικά, όπως λέει ο Καθηγητής, κ. Σαρηγιάννης:

“Εγώ πιστεύω πολύ το CDC γιατί οι Αμερικανοί είναι πολύ οργανωμένοι στη διαχείριση των δεδομένων. Κι έχουν μεγάλη εμπειρία. Το CDC αναφέρθηκε στην μελέτη του Public Health England. Αυτό λοιπόν έβγαλε ότι η μεταδοδικότητα του Δέλτα έναντι του Άλφα είναι δεκαπλάσια πιο αυξημένη. Η αλήθεια είναι ότι εμάς δεν μας το δείχνουν αυτό οι προσομοιώσεις μας. Εμείς έχουμε 60% με 70% περισσότερη μεταδοτικότητα στη Δέλτα, από την Αλφα. Κι έχουμε δει ότι το νούμερο αυτό ταιριάζει με τα πραγματικά δεδομένα στο πεδίο. Δηλαδή, στον πληθυσμό”, λέει.

Έτσι, με βάση τους υπολογισμούς του τμήματος, οι οποίοι στηρίζονται στα ελληνικά δεδομένα, μετά τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία:

“Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στα ποσοστά της ανοσίας που έχει ο πληθυσμός, αλλά και στη συμπεριφορά των πολιτών, που δεν είναι πάντα απόλυτα προβλέψιμη. Ωστόσο, κάναμε μια προσομοίωση με βάση την συμπεριφορά των ανθρώπων πέρυσι το καλοκαίρι. Και είδαμε πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τα 3.400 κρούσματα κατά μέσο όρο. Μετά θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός μέχρι 4.000, ή ακόμη και 5.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το εάν η πολιτεία θα πάρει παραπάνω μέτρα. Γιατί αν ανεβαίνουν τόσο γρήγορα τα κρούσματα, η πολιτεία θα λάβει σίγουρα κάποια μέτρα και να ανακοπεί αυτή η εξέλιξη”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τις αρχές του φθινοπώρου, αυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξες:

“Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε φτάσει το 65% του εμβολιασμού του πληθυσμού, οπότε από κει και πέρα αναμένουμε να υπάρχει μια σχετική χαλάρωση προς τα κάτω, εξαιτίας του τείχους ανοσίας. Όλα αυτά βέβαια με βάση τη σημερινή γνώση που έχουμε για τη μεταδοτικότητα. Γιατί οι Άγγλοι δίνουν τώρα νέα χαρακτηριστικά στον νέο ιό Δέλτα, τα οποία δεν συμφωνούν με τα δικά μας”, καταλήγει ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις