Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάζοντας την συνέντευξη του 95 χρόνου ηθοποιού ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ συγκλονίστηκα!


 Διαβάζοντας την συνέντευξη του 95 χρόνου ηθοποιού ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ συγκλονίστηκα!

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Ανδρέου: Τι σημαίνει έθνος και πώς διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση; ο μεγάλος αυτός άνθρωπος, καλλιτέχνης και Έλληνας απάντησε:

Στο σχολείο είχαμε έναν Ιταλό καθηγητή, με λατρεία στην ελληνική παιδεία, τον Κάρλο Μπρικέλι. Μας έκανε Ιταλικά και μας μάθαινε να λέμε ότι στο αίμα μας ρέει αίμα Ιταλικό...

Τότε όλα τα παιδιά και χωρίς να συνεννοηθούμε -αυτή είναι πιο η δυνατή μου ανάμνηση, που με κάνει και κλαίω όταν θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια- φωνάζαμε:

«Στο αίμα μας ρέει αίμα ελληνικό»!

Οι κατακτητές πιστεύουν ότι με την προπαγάνδα μπορούν να αλλάξουν οι λαοί. Η συνείδηση ενός έθνους φτιάχνεται από την κοινή γλώσσα, την ιστορία και τη γνώση τού ποιός είσαι. Το κράτος δεν έχει την ίδια ισχύ με το έθνος.

Κράτος φτιάχνεις με την μείξη πολλών εθνοτήτων.

Αυτά τα κράτη συνήθως είναι σκληρά απέναντι στους πολίτες τους. Η ελευθερία δεν παρέχεται αφειδώς στις εθνότητες, για να μην μπορούν να ξεσηκωθούν και το κράτος διαλυθεί. Δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία.

Ενώ στο έθνος υπάρχει ο άγραφος νόμος των εθίμων, των κοινών αγώνων και καημών, τού πολιτισμού, της θρησκείας, των παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Για αυτό είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που δεν χάθηκε ποτέ το εθνικό της "DNA", ακόμη και με τετρακόσια χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.

‐-------------------

Θα αφήσουμε τώρα να χάσουμε ότι οι πρόγονοι μάς με θυσίες εξασφάλισαν;

Το αντέχει η ελληνική ψυχή σάς κυρίες και κύριοι;

Πέτρος Οικονομάκης

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις