Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ιδιωτικοποιούν και τη ΔΕΗ! Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγκλημα


 Αιφνιδιαστική ανακοίνωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ που θα έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό του δημοσίου να πέσει στο 33% από 51% που είναι σήμερα. Και βέβαια θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες!

Μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση Υπερταμείο (κατέχει το 34% των μετοχών) και ΤΑΙΠΕΔ (διαθέτει το 17%) επεσήμαναν ότι στηρίζουν το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης, παράλληλα «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές…».

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

 ΣΥΡΙΖΑ – «Έγκλημα κατά του ελληνικου λαού»

Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κος Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις