Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το πείραμα ′′ Universe 25 ′′ είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα στην ιστορία της επιστήμης


 Wren Barnes

Το πείραμα ′′ Universe 25 ′′ είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα στην ιστορία της επιστήμης, το οποίο, μέσω της συμπεριφοράς μιας αποικίας ποντικών,

αποτελεί μια προσπάθεια των επιστημόνων να εξηγήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η ιδέα του ′′ Universe 25 ′′ ήρθε από τον Αμερικανό επιστήμονα John Calhoun, ο οποίος δημιούργησε έναν ′′ ιδανικό κόσμο ′′ στον οποίο εκατοντάδες ποντίκια θα ζούσαν και θα αναπαράγονταν. Πιο συγκεκριμένα, ο Calhoun κατασκεύασε τον αποκαλούμενο ′′ Paradise of Mice ", έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου τα τρωκτικά είχαν Αφθονία φαγητού και νερού, καθώς και έναν μεγάλο χώρο διαβίωσης Στην αρχή τοποθέτησε τέσσερα ζευγάρια ποντίκια που σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να αναπαράγονται, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται ραγδαία. Ωστόσο, μετά από 315 ημέρες η αναπαραγωγή τους άρχισε να μειώνεται σημαντικά. Όταν ο αριθμός των τρωκτικών έφτασε τα 600, μεταξύ τους σχηματίστηκε ιεραρχία και στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι λεγόμενοι ′′ αδηφάγοι Τα μεγαλύτερα τρωκτικά άρχισαν να επιτίθενται στην ομάδα, με αποτέλεσμα πολλά αρσενικά να αρχίζουν να ′′ καταρρέουν ′′ ψυχολογικά. Ως αποτέλεσμα, τα θηλυκά δεν προστάτευαν και με τη σειρά τους έγιναν επιθετικά προς τα μικρά τους. Καθώς ο καιρός περνούσε, τα θηλυκά έδειξαν όλο και πιο επιθετική συμπεριφορά, στοιχεία απομόνωσης και έλλειψη αναπαραγωγικής διάθεσης. Υπήρξε χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και, ταυτόχρονα, αύξηση της θνησιμότητας στα νεότερα τρωκτικά. Τότε, εμφανίστηκε μια νέα τάξη αρσενικών τρωκτικών, τα λεγόμενα ′′ όμορφα ποντίκια ". Αρνήθηκαν να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά ή να ′′ πολεμήσουν ′′ για το χώρο τους. Το μόνο που τους νοιάζει ήταν το φαγητό και ο ύπνος. Σε ένα σημείο, ′′ όμορφα αρσενικά ′′ και ′′ απομονωμένα θηλυκά ′′ αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον Calhoun, η φάση του θανάτου αποτελούσε δύο στάδια: τον ′′ πρώτο θάνατο ′′ και τον ′′ δεύτερο θάνατο." Τον προηγούμενο χαρακτηρίστηκε από απώλεια σκοπού στη ζωή πέρα από την ύπαρξη - καμία επιθυμία να ζευγαρώσω, να μεγαλώσω νέους ή να καθιερώσω ρόλο μέσα στην κοινωνία. Καθώς ο χρόνος προχωρούσε, η θνησιμότητα των ανηλίκων έφτασε στο 100 % και η αναπαραγωγή έφτασε στο μηδέν. Μεταξύ των απειλούμενων ποντικών παρατηρήθηκε ομοφυλοφιλία και, ταυτόχρονα, ο κανιβαλισμός αυξήθηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρχε άφθονο φαγητό. Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος γεννήθηκε το τελευταίο μωρό της αποικίας. Μέχρι το 1973, είχε σκοτώσει το τελευταίο ποντίκι στο Σύμπαν 25. Ο John Calhoun επανέλαβε το ίδιο πείραμα 25 ακόμη φορές, και κάθε φορά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Το επιστημονικό έργο του Calhoun έχει χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την ερμηνεία της κοινωνικής κατάρρευσης, και η έρευνά του χρησιμεύει ως εστιακό σημείο για τη μελέτη της αστικής κοινωνιολογίας.

Είμαστε σήμερα μάρτυρες σε άμεσους παραλληλισμούς στη σημερινή κοινωνία.. αδύναμοι, γυναικοποιημένοι άνδρες με ελάχιστες έως καθόλου δεξιότητες και χωρίς ένστικτα προστασίας, και υπερβολικά ταραγμένες και επιθετικές γυναίκες χωρίς μητρικά ένστικτα.




ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις