Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Απόπειρα παραβίασης ρωσικών συνόρων από πλοίο των ΗΠΑ: Στο υπ. Άμυνας εκλήθη στέλεχος της πρεσβείας


 Αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να διασχίσει τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα και έφτασε στα 60 μέτρα από ρωσικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ για να παρέχει εξηγήσεις σε σχέσεις με το περιστατικό με το αμερικανικό αντιτορπιλικό που προσπάθησε να περάσει τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα εκλήθη στη Διεύθυνση Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τη θέση του ρωσικού στρατού για το ζήτημα της προσπάθειας του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Chafee να διασχίσει τα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Κόλπου του Μέγα Πέτρου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου φέρθηκε αντιεπαγγελματικά καθώς παραβίασε τους διεθνείς κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων στη θάλασσα (COLREG-72), όπως επίσης και τη ρωσοαμερικανική συμφωνία του 1972 για την πρόληψη περιστατικών στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της περιοχής αυτής.

Το χρονικό

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chafee, το οποίο επιχειρεί εδώ και μέρες στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, προσπάθησε να περάσει τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, κοντά στον Κόλπο του Μέγα Πέτρου.

To ρωσικό πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Τρίμπουτς» (Admiral Tributs), που βρισκόταν στην περιοχή, προειδοποίησε το αμερικανικό αντιτορπιλικό μέσω διεθνούς καναλιού επικοινωνίας ότι δεν μπορεί να περάσει από τα ρωσικά σύνορα.
Μάλιστα, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο ενημερώθηκε ότι βρίσκεται σε περιοχή που έχει δεσμευτεί για ασκήσεις με πυρά στο πλαίσιο κοινής άσκησης Ρωσίας και Κίνας που λαμβάνει χώρα την περίοδο 14 - 17 Οκτωβρίου.
Αφού έλαβε σχετική προειδοποίηση, το πλοίο των ΗΠΑ δεν άλλαξε πορεία. Αντιθέτως, ύψωσε τις έγχρωμες σημαίες, κάτι που αποτελεί σήμα ότι ετοιμάζεται απογείωση ελικόπτερου από το κατάστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία και την ταχύτητά του.
Το ρωσικό πλοίο «Ναύαρχος Τρίμπουτς» έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τα ρωσικά ύδατα.
Τελικά, το αμερικανικό πλοίο άλλαξε πορεία μόνο όταν έφτασε σε απόσταση μικρότερη από τα 60 μέτρα από το ρωσικό αντιτορπιλικό.

Παρόμοια περιστατικά
Το σημερινό περιστατικό έρχεται μετά από παρόμοιο συμβάν τον Ιούνιο στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ρωσικά πολεμικά πλοία αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά σε βρετανικό αντιτορπιλικό που είχε παραβιάσει τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα κοντά στην Κριμαία.
Το συμβάν αυτό έβαλε στον «πάγο» τις σχέσεις Μόσχας και Λονδίνου και ανάγκασε τη Ρωσία να προειδοποιήσει όλα τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα ότι αποτελούν «στόχους» για τους ρωσικούς πυραύλους.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο ρωσικός στρατός ανέφερε άλλο ένα παραλίγο «θερμό» επεισόδιο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας με ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Συγκεκριμένα, το ρωσικό πλοίο «Ναύαρχος Βινογκράντοφ» (Admiral Vinogradov) εντόπισε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS John McCain να πλέει πάνω από 2 χιλιόμετρα εντός ρωσικών υδάτων στον Κόλπο του Μέγα Πέτρου.
Το ρωσικό πλοίο απομάκρυνε το αμερικανικό αντιτορπιλικό, απειλώντας μάλιστα να το εμβολίσει. Οι ΗΠΑ είχε αρνηθεί τότε τα πάντα και επέμειναν ότι το πλοίο τους δεν «εκδιώχθηκε» από την περιοχή.
Oι Ρώσοι πλοίαρχοι δεν έχουν διστάσει στο παρελθόν να καταφύγουν στο μέτρο της εμβολής για να εκδιώξουν πολεμικά πλοία που μπαίνουν παράνομα στα ύδατα της χώρας. Τον Φεβρουάριο του 1988, η σοβιετική φρεγάτα «Bezzavetny» χτύπησε το USS Yorktown, το οποίο έπλεε παράνομα σε σοβιετικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις