Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Καταδίωξη στο Πέραμα: Παρουσιάστηκε ο 14χρονος οδηγός – «Σηκώσαμε τα χέρια και οι αστυνομικοί μας πυροβόλησαν» (video)


 Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο 14χρονος ρομ που επέβαινε στο αυτοκίνητο το οποίο καταδίωξαν στο Πέραμα οι αστυνομικοί πυροβολώντας με 36 σφαίρες και σκοτώνοντας τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη.

Ο 14χρονος εμφανίστηκε στα δικαστήρια Πειραιά μαζί με τη δικηγόρο του, όπου και δήλωσε ότι αυτός ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου και ότι διέφυγε μετά την αιματηρή επίθεση των αστυνομικών.

Ο ανήλικος που αμέσως μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών διέφυγε και ήταν καταζητούμενος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αστυνομικοί πρώτα τους πυροβόλησαν και μετά εκείνος έκανε όπισθεν.

Ο 14χρονος είπε ότι φοβήθηκαν και γι’ αυτό δεν σταμάτησαν στο σήμα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και είπε ότι οι αστυνομικοί άρχισαν να τους πυροβολούν ενώ είχαν σταματήσει και είχαν σηκώσει ψηλά τα χέρια και χωρίς εκείνος να έχει κάνει κίνηση με το αυτοκίνητο για να τους χτυπήσει.

Όπως είπε στη συνέχεια έκανε όπισθεν όταν είδε τους δυο φίλους του που ήταν μαζί στο αυτοκίνητο να έχουν χτυπηθεί από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Όπως πρόσθεσε ο 14χρονος, οι αστυνομικοί είχαν πετάξει κάτω τις μηχανές στο δρόμο και δεν βρίσκονταν επάνω σε αυτές όταν αυτός προσπάθησε να φύγει…

Συγκεκριμένα είπε:

«Έκανα μανούβρα για να φύγω, εγώ οδηγούσα. Μόλις σταματήσαμε, βάλαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Στο Αιγάλεω δεν σταματήσαμε γιατι φοβηθήκαμε ότι θα μας σκοτώσουν επειδή είχαμε κλέψει το αυτοκίνητο.

Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά έκανα όπισθεν. Μόλις πυροβολήσαν, (έκανα όπισθεν) για να φύγουμε. Δεν ήταν πάνω στις μηχανές οι αστυνομικοί. […] Δεν είχαμε όπλα, τίποτα.

Όταν βγήκα και έτρεχα να φύγω, με πυροβόλησαν πίσω μου, αλλά πήγαν στον τοίχο. Δύο μηχανές χτύπησα αλλά δεν είχαν αναβάτη, τις είχαν πετάξει κάτω».


Η δικηγόρος του αρχικά διευκρίνισε ότι ο πελάτης της είναι 14 και όχι 15 ετών…

Παράλληλα επεσήμανε στις δηλώσεις της ότι δεν νομιμοποιείται ένας αστυνομικός να προβάλει ισχυρισμό περί άμυνας όταν ο ίδιος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών.

«Καμία ζωή δεν περισσεύει, δεν αξιολογείται λιγότερο ή περισσότερο, δεν μας περισσεύουν ελληνόπουλα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπακούμε στις εντολές των ανωτέρων τους. Αν δεν τις ακούσανε είναι ερωτηματικό», σχολίασε αναφερόμενη στα ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πήραν οκτώ φορές εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου.

Απολογούνται οι 7

Την ίδια ώρα στην ανακρίτρια Πειραιά απολογούνται από το πρωί οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος), που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 18χρονο Νίκο Σαμπάνη.

Έξω από τα δικαστήρια βρίσκονται πολλοί συνάδελφοι των αστυνομικών για συμπαράσταση, ενώ πραγματοποιείται και συγκέντρωση αλληλέγγυων φοιτητών για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά.

Κούγιας: Αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα

Ο συνήγορος των αστυνομικών Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε: «Πρώτα από όλα οι αστυνομικοί με εξουσιοδότησαν να εκφράσω τη λύπη τους για την απώλεια ενός νέου συνανθρώπου μας. Όμως αυτό που εμείς υποστηρίξαμε είναι ότι προηγήθηκε εναντίον τους μία απόπειρα ανθρωποκτονίας και γι’ αυτό είναι κατηγορούμενοι. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να γίνει οποιαδήποτε παρερμηνεία όσον αφορά την ιδιότητα των αστυνομικών και να υπάρξει σκιά στο ότι τόσο εγώ και η κυρία ανακρίτρια όσο και η κυρία εισαγγελέας που θα γνωμοδοτήσει, επηρεαστήκαμε από αυτή την ιδιότητα. Να ξέρετε ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους και έχει κινηθεί ήδη -κακώς κατά την άποψή μου -πειθαρχική δίωξη εις βάρος τους με το ερώτημα της αποτάξεως».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις