Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την απόκτηση βλημάτων SCALP-NAVAL από την Ελλάδα στις FDI και η Αθήνα το δέχθηκε


 Λύθηκε το… «μυστήριο» για την απουσία εκτοξευτή Α70 στις FDI

Το «όχι» των ΗΠΑ και όχι κάποια -ανύπαρκτα-  επιχειρησιακά κριτήρια είναι ο λόγος που οι φρεγάτες FDI HN του ΠΝ δεν θα αποκτήσουν τα στρατηγικά

βλήματα MdCN, Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Με την ανακοίνωση της αγοράς 3 +1 γαλλικών φρεγατών FDI HN από την Ελλάδα, επανήλθε  στην επικαιρότητα το ζήτημα του εξοπλισμού τους, με τους πυραύλους cruise SCALP Naval (ΜdCN). Το τελευταίο είναι ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης εμβελείας που ήδη η χώρα μας διαθέτει στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά στην σε έκδοση που δεν υπερβαίνει τα 500 χλμ. την ώρα που οι MdCN έχουν εμβέλεια της τάξης των 1.000 χλμ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η παραγγελία των FDI HN δεν πρόκειται να συνοδευτεί από την προμήθεια βλημάτων MdCN.

Για ποιο λόγο δεν προχωρά η Ελλάδα στην παραγγελία των βλημάτων το εξηγεί, η γαλλική εφημερίδα La Tribune: Δεν το επιθυμούν οι ΗΠΑ!

Οι καταγγελίες της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας  αναφέρονται σε σημερινό της ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με αυτές υπήρξε παρέμβαση των Αμερικανών και εμπλοκή τον Ιούλιο του 2020 λόγω των στρατηγικών όπλων MdCN. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τρεις ημέρες πριν υπογραφεί η συμφωνία, η οποία δεν υπογράφηκε τελικά λόγω των… «αναδρομικών των συνταξιούχων», υπήρξε ευθεία αμερικανική παρέμβαση η οποία απαγόρευε  στο ΠΝ και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα να αποκτήσει τέτοια οπλικά συστήματα.

Αυτό γιατί η διαμόρφωση των πλοίων τότε περιελάμβανε 24 Aster 30 και 8 Scalp Naval ενώ η σημερινή και τελική, όπως φαίνεται, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα στην στάση των ΗΠΑ  32 Aster 30.

Έτσι και αφού η στάση των ΗΠΑ δεν έχει μεταβληθεί το ΠΝ επέλεξε τέσσερις Α50 και κανένα Α70, με την φτηνή δικαιολογία, ότι τάχα είναι «πολυτέλεια» να αποκτήσουμε MdCN και «οκτώ πυραυλάκια δεν κάνουν την διαφορά»!

Έτσι αν τοποθετούσαν SYLVER A70 και ας μην έπαιρναν τώρα MdCN ποιος θα εγγυόταν  ότι στο μέλλον κάποια άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε  στην παραγγελία τους.

Για αυτό ακριβώς το λόγο οι ΗΠΑ και θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ βλήματα MdCN δεν επέτρεψαν την τοποθέτηση  εκτοξευτών Α70 στις φρεγάτες.

Στο  ζήτημα έχει αναφερθεί εκτενώς και  defencenet.gr και έχει καταστήσει σαφές της αναγκαιότητας απόκτησης των συγκεκριμένων βλημάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι για την παραίτηση της Ελλάδας από τα SCALP-NAVAL και όχι επιχειρησιακοί.

Συνοπτικά όμως το θέμα και σε ότι αφορά την επιχειρησιακή του πτυχή έχει ως εξής: Για να «πάρει» MdCN μια φρεγάτα FDI  πρέπει να εφοδιαστεί με τον εκτοξευτή Sylver Α70, οκτώ θέσεων, ο οποίος καταλαμβάνει μια αντίστοιχη θέση εκτοξευτή Sylver Α50 που φέρει πυραύλους Aster. Οι δύο διαφέρουν μόνο στο ύψος, καθώς ο ένας είναι 7 μέτρα (Α70) και ο άλλος 5.

Φυσικά ο A70 διατηρεί πλήρη τη δυνατότητα να φέρει τα βλήματα ASTER30/15 κάτι που σημαίνει πως με την επιλογή του εκτοξευτή και μόνο, (δηλαδή τρεις Α50 και ένας Α70) δεν υπάρχει καμία μείωση των α/α δυνατοτήτων του σκάφους, αφού μπορεί να φέρει έως και 32 βλήματα, με εμβέλεια έως 120 χλμ.

Η απόκτηση των στρατηγικών αυτών βλημάτων θέτει το ΠΝ σε μια νέα τροχιά ισχύος, αυτή των πληγμάτων σε στόχους εδάφους κάτι που δεν ποτέ στο παρελθόν, πέραν αυτής της χρήσης των πυροβόλων του. Επομένως η χρήση των βλημάτων MdCN εμπεριέχει δύο αναγκαία στάδια:

Πρώτον η επιλογή του εκτοξευτή.

Δεύτερον η επιλογή των βλημάτων.

Εάν δεν επιλεγούν τα βλήματα σε πρώτη φάση, δεν διαταράσσεται καμία…  «ισορροπία κρούσης-αυτοάμυνας» γιατί πολύ απλά ο Α70 θα είναι φορτωμένες με ASTER.  Εάν όμως δεν επιλεγεί ο A70 τότε χάνεται δια παντός η δυνατότητα εξοπλισμού με  MdCN .

Και αν τώρα φαντάζει  ως «πολυτέλεια» δεν γνωρίζουμε τις ισορροπίες πως θα εξελιχθούν στην περιοχή τα επόμενα 35 με 40  χρόνια (που θα επιχειρούν οι FDI) ούτε και τις τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν στο MdCN ή σε κάποιο παράγωγό του, για να πούμε με πρωτοφανή άνεση και ασφάλεια δεν τα χρειαζόμαστε είναι πολυτέλεια.

Είναι το λιγότερο ανόητο για οποιονδήποτε να προχωρήσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Ο αντίλογος έχει να κάνει με την περίφημη «διατάραξη» της «ισορροπίας» στην α/α δυνατότητα της φρεγάτας! Δηλαδή εάν η Ελλάδα εν μέσω μιας «θερμής» σύγκρουσης αποφασίσει, έχοντας αποκτήσει το MdCN να εξοπλίσει μια ή δύο FDI και να τους εξαπολύσει τότε και λόγω του γεγονότος ότι θα έχει 24 ASTER η FDI δεν θα επιβιώσει γιατί θα έχει 8 λιγότερους ΑSTER.

Τέτοια επιχειρήματα είναι απλώς για να καλύψουν το κυβερνητικό “yes man” στις αμερικανικές απαιτήσεις.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις