Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει σε συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Γλασκώβη

 


Συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γλασκόβη αναμένει ο Λευκός Οίκος.

Μια σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες αναμένεται να έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρώμη για τη G20 και στη Γλασκώβη για τη διάσκεψη για το κλίμα.

Στο τραπέζι βρίσκονται ανοιχτά «φλέγοντα» ζητήματα για τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως οι κατηγορίες της στενής συμμάχου Γαλλίας για προδοσία, όσον αφορά στη συμφωνία με την Αυστραλία για τα υποβρύχια, αλλά και οι απαιτήσεις της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος, αναμένεται κατ΄ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του στη Γλασκώβη.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχουν διμερή συνάντηση στη Γλασκώβη», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας: «Δεν έχω επιβεβαίωση, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η προσδοκία του Προέδρου».

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT μετέδωσε πάντως χθες ότι ο Ερντογάν αποκάλυψε πως θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών θα είναι το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλωστε δηλώσει ότι θα συζητήσει την επιστροφή από την Ουάσινγκτον των 1,4 δισ. δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αρνήθηκε να στείλει στην Άγκυρα, κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στην Γκλασκώβη.
Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Τουρκία την αγορά μαχητικών F-16 μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.
«Θα συναντηθούμε με τον Μπάιντεν όχι στη Ρώμη (στη Σύνοδο των G-20) αλλά στη Γλασκώβη. Το κύριο ζήτημα των συνομιλιών θα είναι τα F-35, για τα οποία πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια. Σε κατώτερο επίπεδο, έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα ξεπληρώσει αυτό το χρέος με F-16», είπε ο Ερντογάν.
Η εδώ και δεκαετίες εταιρική σχέση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει από μεγάλη αναταραχή τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σε διάφορα ζητήματα, ενώ νέο ρήγμα δημιούργησε η πρόθεση της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, να απελάσει τον πρέσβη των ΗΠΑ μετά το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος ο Οσμάν Καβαλά.
Ο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης στη Ρώμη με τον πάπα Φραγκίσκο, αλλά και με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι δύο ηγέτες προσπαθούν να διορθώσουν τις σχέσεις τους μετά το «μπλόκο» των Η.Π.Α. στη συμφωνία της Γαλλίας με την Αυστραλία για τα υποβρύχια.
Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του, ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει επίσης και σειρά επαφών με τους ηγέτες της Γερμανίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις